Vores ressourcer er ikke ubegrænsede

3. juli 2017

 

Om dit, mit og vores og glæden ved at dele

 

AF NIELS CHRISTIAN NIELSEN, Projektleder i GO2Green

 

Vi lever i et forbrugssamfund på godt og ondt; samfundets tandhjul holdes i gang, når vi køber nyt, men kloden lider overlast. Få af os kan sige sig helt fri for at være inspireret (eller dikteret) af livsstilsscenarier og statussymboler, og mange af os befinder sig i en drænende forbrugsspiral uden rigtigt at være bevidst om det. Vi er nødt til at have nyt køkken, nyt tøj, ny bil osv., for at vi kan leve op til fællesskabets normer og for at vise, at vi er noget værd. Eller hvad?

Jeg er selv i syv sind omkring køb af ny bil. Den gamle er 13 år gammel, kører på 95 oktan blyfri, men fejler som sådan ikke noget. Selvfølgelig kan man se, at bilen ikke lige har forladt forhandleren, men ellers er bilen passet og plejet, så hvorfor udskifte noget, der fungerer?

Vores køkken er fra årtusindeskiftet, men stadig funktionelt, og efter mine begreber kan det holde mange år endnu. Fruen i huset er dog ikke helt enig, så det ender nok med, at lågerne bliver lakeret eller – i yderste instans – udskiftet sammen med bordpladerne.

Jeg kommer fra et hjem, hvor vi blev opdraget til at passe på tingene. Mine forældre mente, at der var to ting, man lånte penge til: hus og bil. Alt andet, som man ikke havde rede penge til, måtte man spare op til. Det bekymrer mig, at dagens grå lånehajer har det som fisk i vandet. Alt for mange låner sig til hurtig behovstilfredsstillelse, men glemmer eller er ikke klar over, at det er som at tisse i bukserne for at holde varmen; ofte stifter man endnu et lån for at kunne betale afdragene på det første. Jeg er ikke ude på at moralisere, men på at mane til eftertanke.

Heldigvis får flere og flere øjnene op for de muligheder, som deleøkonomien giver, og nye normer og livsstilsfællesskaber skyder op og slår rod. – Hvorfor skal alle på villavejen partout eje hver sin trailer, når man kun bruger den 4–5 gange om året? Og det samme gælder hækkeklipperen, græstrimmeren, plæneklipperen, havefræseren – fortsæt selv…

Jeg smider min trailer, som jeg i øvrigt har arvet af svigermor, og min hækkeklipper i puljen, så kontakt mig endelig, hvis du vil låne. Lad os udfordre brug- og smid væk-kulturen, for jordens ressourcer er ikke ubegrænsede, og hvis vore børn og børnebørn får deleøkonomien ind med modermælken, kan vi måske også få aflivet det meste af det grå lånemarked.

Ville det ikke være sjovt og fantastisk, hvis Sydfyn var kendt som stedet for deleøkonomiske tiltag? Det samme kunne gøre sig gældende blandt de sydfynske virksomheder mht. cirkulær økonomi, som defineres på følgende måde: ”En økonomi er cirkulær, når den bevarer eller regenererer værdien af produkter, komponenter og materialer på højest mulige niveau i enten et teknisk eller biologisk kredsløb”.

Lad os tro på fremtiden og sige som Pippi Langstrømpe (med en lille omskrivning): ”Det har VI ikke prøvet før, så det kan VI sikkert godt!”

God sommer til dig og dine med ønsket om, at vi kan deles om det gode sommervejr.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php