Det grønne forsamlingshus på Tåsinge

28. august 2017

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Der ligger et hus på Tåsinge. Et hus som skiller sig ud fra de andre huse på øen. Her bor ingen mennesker, der er ingen kattelem i bagdøren eller nogen biler i carporten. Alligevel er huset sprængtfyldt med energi. Det er nemlig et energihus i ordets bredeste forstand.
Rødstenshuset fra 1954 ligger i krydset ved Sundbrovejen og Eskærsvej. Det er på 154 m2 i to plan og udlånt til GO2Green af Svendborg Kommune. Den 10.juni var der officiel indvielse af Sundhøj Energihus, og i dag er det en yderst tilfreds GO2Green projektleder Niels Christian Nielsen, som byder mig indenfor.
– Vi har nu fået basis på plads i huset, og vores GO2Green partnere har fået et udstillingsvindue af alle tænkelige elementer til energiforbedringer i ejendommen. Det er blevet præcist, som vi havde forestillet sig, lyder det fra en glad Niels Christian Nielsen.

Et hus med mange venner
Ideen med Energihus Sundhøj er først og fremmest at partnerne i GO2Green nu har fået et fysisk mødested og demohus, hvor de kan tage kunder og samarbejdspartnere med hen og vise nogle af deres kompetencer. Men målet er også at huset skal blive et fælles mødested, hvor boligejerne kan komme og lade sig inspirere af energiforbedringer til deres hjem. Herudover er energihuset koblet direkte på som tilvalgsfag på Tåsingeskolen, så eleverne – fremtidens grønne ambassadører, kan få den grønne og bæredygtige omstilling helt ind under huden.
Huset er allerede indrettet og istandsat af GO2Green partnere. Således er LED belysningen i huset doneret af EUMT og Upgraders Energi. Installationen har SEF Teknik stået for. Vinduerne i huset kommer fra STM Vinduer og Svendborg Vinduer og monteret af Tømrermester Per Bihl og Hartvigsen & Ko. Andelskassen i Svendborg har doneret møblerne i huset og snart bliver der af Anlægsgartner Arne Petersen nedgravet en regnvandstank udenfor – leveret af RegnvandsTanken og tilsluttet af Skov VVS, som også har stået for etablering af nye toiletforhold i huset.

Solcelletagsten og termografikameraer
En af de lokale GO2Green virksomheder som er særlig aktive omkring Energihus Sundhøj er Tømrermester Hartvigsen & Ko fra Tåsinge. De har blandt andet lavet en indervægsisolering på den ene gavl, som med sin særlige trækonstruktion samtidig virker som akustisk dæmpning.
Og det er ikke det eneste, som virksomheden skal bidrage med til huset.
– Hele den ene tagflade skifter vi her til efteråret med helt nye solcelletagsten. Det gør vi i forbindelse med, at vi er blevet certificeret i at montere disse tage i et samarbejde med leverandøren; Innorgie, forklarer Tømrermester Peter Hartvigsen som ejer Hartvigsen & Ko.
De nye solcelletagsten lægges direkte på taglægterne og kan være løsningen, hvis man alligevel står og skal udskifte hele sit tag.
Hartvigsen & Ko har specialiseret sig i energioptimering af ejendomme, og har også i den sammenhæng gode erfaringer med brugen af termografiudstyr.
– Energihuset får tre termografikameraer, som kan bruges, når man skal finde kuldebroer i en ejendom – for eksempel ved manglende isolering eller utætte vinduer, fortæller Peter Hartvigsen som ofte tager kunder med i energihuset.
– Det ligger helt naturligt for os at være med i GO2Green og det spændende energihus. Ofte er det en stor fordel at kunne tage kunder med i huset og vise dem konkrete eksempler. Det er et super udstillingsvindue for os som GO2Green partnere, siger tømrermesteren.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php