Gå på opdagelse i din egen by

2. september 2017


Byplanarkitekt Jesper José Petersen på toppen af Munkestræde
(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Året er 1236. To munke bærer et vievandskar på ryggen. De har hentet vandet fra en brønd for enden af trappen under hjørnetårnet ved Munketræde og Klosterplads, for at bære det til Gråbrødre Klosterkirke, som lå her for omkring 800 år siden.
Omgivelserne fortæller os en del om middelalderens Svendborg. Som navnet fortæller, blev Gråbrødre Klosterkirke bygget af gråbrødrene, som franciskanermunkene blev kaldt på grund af deres gråbrune kutter. De levede af tiggeri og måtte ikke eje andet end de bygninger, de boede i. Derfor flyttede gråbrødrene til byerne, og på den måde fik deres klostre en meget tættere kontakt til befolkningen.

 

Det er en del af vores kulturhistorie, som er værd at stoppe op og tænke over, når vi går gennem kulturhistoriske steder i vores by.
Et af de steder er netop nu ved at blive renoveret som en del af Liv i min By processen. Det er Munkestræde som er forbindelsesleddet mellem Møllergade og Klosterplads – her hvor munkene havde deres daglige gang. I dag ligger her både et pizzaria, et diskotek, en frisør og en teleforretning. Men historien lever her stadig.

 

Stor interesse
Det er NOA architects, som i samarbejde med Svendborg Kommunes arkitekter og byplanlæggere, der har gjort sig tanker om hvordan Munkestræde skal se ud de næste mange generationer. Strædet har i århundreder været færdselsåre for de mennesker, som har levet i Svendborg midtby. Tiden har sat sine spor, og passagen er ret nedslidt.
– Vi har kigget meget på de huse, der ligger på hver side af stræderne. I Munkestræde har man Lützens flotte ejendom på den ene side, hvor varme og behagelige materialer, blandt andet røde tegl, kendetegner området. Materialer vi har arbejdet videre med, i en spændende ny belægning, siger Ole Smith som er arkitekt fra NOA.
Selve arbejdet er ret omfattende og kræver godt brolæggerhåndværk. Og det hele udføres af lokale håndværkere. Således er det Anlægsgartner Tobias Stougaard der lægger den nye belægning og det er Bakkegård Thurø Elservice A/S der står for installationen af  LED-lyset, som kommer frem under trinene på den nye trappe.
Jesper José Petersen er byplanarkitekt ved Svendborg Kommune og projektansvarlig for Liv i min By. Han kender hver eneste detalje i hele byudviklingsprocessen.
– Det hele hænger sammen. Sidste år afsluttede vi Den grønne tråd og fik klippet snoren til Havnetrappen, som har vist sig at være en kæmpe succes. Sideløbende har vi været igang med Liv i min By, som har til formål at give området mellem Møllergade og Jessens Mole nyt liv, i samarbejde med aktive borgere i nærmiljøerne. Og vi mærker en helt utrolig interesse og positivitet fra de forretningsdrivende og beboere i området, fortæller Jesper José Petersen.

 

Munkestræde prioriteret
Et forholdsvis beskedent budget til renovering af både Munkestræde og Krøyers Stræde har gjort, at man har måtte prioritere, hvor behovet var størst for at give passagerne et løft. 
– Vi har ikke kunne realisere alle ønsker om skabe rummelige oplevelser i begge stræder, der drager besøgende ind i stræderne og får svendborgenserne til at gå på opdagelse i deres egen by. Derfor har vi valgt at give Krøyers Stræde en forskønnelse – fået renset op og gjort orden, og så bruge flere kræfter på Munkestræde, forklarer Jesper José Petersen og tilføjer, at der har været mange inde i Liv i min By butikken i Munkestræde som er nysgerrige i hvad der sker.
– Folk er generelt meget interesserede i byudviklingen, og mange er i sær fokuseret på hvad der sker med Klosterplads – om man genetablerer den trappe, der var tilbage i 50’erne – hvilket ikke er utænkeligt, siger Jesper José Petersen.

Åben byggeplads den 1.september
De sidste trin skulle gerne være færdige i Munkestræde den 1.september til Kulturnatten. Her holder Liv i min By ‘åben byggeplads’, hvor folk kan komme og tage en snak med arkitekterne bag projektet. Der vil stadig være arbejde som mangler, belysningen vil nok ikke være færdig og muligheden for at få støv på skosnuderne er tilstede. Til gengæld får man mulighed for at fordybe sig og lade tankerne gå tilbage til franciskanermunkene.

 
Bygningsfornyelse
I løbet af september udvides zonen  – så flere kan søge midler til renovering af bygninger. Zonen udvides mod syd; fra Brogade mod Valdemarsgade. De relevante grundejere vil blive informeret direkte når ændringen er på plads, og der vil blive fulgt op med informationsmøder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php