En håndsrækning til boligejere fra By og Land Sydfyn

4. september 2017

Formand for By og Land- Sydfyn Rudi Rusfort Kragh er klar med en ny bog til boligejere i særligt udvalgte i Svendborg Kommune.
(Foto: mitsvendborg.dk) 

Download bogen: Villaer og stuehuse i Svendborg Kommune

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Hovedparten af husene i Svendborg Kommune er opført for over 50 år siden, og udgør en del af kulturhistorien i kommunen. Mange af disse huse står der bare, og der har altid boet mennesker i dem. Ved deres blotte tilstedeværelse er de fysiske elementer, der fortæller om andre perioder, udstiller at man byggede huse på andre måder, end man gør i dag.

Foreningen By og Land Sydfyn har selv påtaget sig opgaven, at fortælle boligejerne i Svendborg Kommune, at de bor i noget ganske enestående, som det er værd at passe på.

Vi har spurgt formanden, Rudi Rusfort Kragh, hvad projektet handler om?
– Mange af disse ældre huse indeholder en meget stor fortællerværdi, som både er med til at give det enkelte hus værdi, men som også er med til at give identitet til det område, huset ligger i. Det vil vi gerne hjælpe husejerne med at sætte lys på.

Hvordan gør I det?
Vi har kortlagt bygningerne i kommunen og samlet materialet i en bog, som vi uddeler til boligejerne i særligt udvalgte områder. Bogen vil fortælle historien om husene og om, hvordan man passer på dem, så deres værdier blive bevaret.

Er det alle huse, I har beskrevet?
– Vi har udvalgt 15 karakteristiske hustyper for enfamiliehuse fra før 1960. Det er altså ikke det konkrete hus, vi kigger på, men en hustype, vi beskriver. Den enkelte boligejer vil selv kunne identificere den hustype, man bor i og læse om den.

Hvorfor gør I det?
Vi oplever i disse år, at mange huse er under forandring. De får nye tage og vinduer et skur eller en carport. Boligejerne bruger rigtigt mange penge på deres huse, fordi man passer på dem og gør dem tidssvarende. Men det er vigtigt i en sådan proces, at man også husker at bevare husets egen historie, for det er den, som mange boligkøbere har blik for.
Vi kan og skal ikke bevare alt. Men der er nogle huse og områder, der er særligt sårbare. Vi har fokuseret på de huse, der ligger i de kulturmiljøer, som kommunen har udpeget 32 af. Skal værdierne i kulturmiljøerne bevares for eftertiden, er det vigtigt, at husejerne i disse områder har et særligt fokus på deres hus, da husene i lokalområderne ofte er det, som skaber områdets særpræg.

Hvad får husejerne ud af det?
– Med denne bog klapper vi husejerne på skulderen og siger, at de bor i noget ganske særligt, og viser samtidig, hvori det ganske særlige er. Husene er jo ikke opstået af ingenting. De blev opført i en bestemt tid, med den tids materialer, byggeteknikker og under inspiration af, hvad andre gjorde i Danmark eller under indtryk af stilstrømninger i Europa, lyder det fra Rudi Rusfort Kragh.

 

Projektet er støttet af SEAF (Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond) og Svendborg Kommune. Bogen vil i løbet af efteråret bl.a. kunne fås på bibliotekerne og kommunen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php