Når ordene driller

6. november 2017

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Kan man lære at læse med ørerne, eller skrive med munden? Det lyder umiddelbart som det rene volapyk, men det er lige præcis det, som skal til, hvis man er ordblind og ønsker de samme muligheder som alle andre.I Danmark er mellem 3-7 % af befolkningen ordblinde, mens op til 20 % har stave- eller læsevanskeligheder. I gamle dage mente man, at ordblindhed havde noget med intelligens at gøre, men det har man for længst bevist ikke er tilfældet. Desværre er det stadig tabubelagt, det med at være ordblind. Men det behøver langt fra at være sådan.

Din telefon hjælper dig godt på vej
Randi H. Jeppesen er uddannet skolelærer, bor i Tved med sin mand og deres to børn, og så er hun ordblind. Hun ved om nogen hvilke redskaber man har brug for til at håndtere ordblindhed. Derfor har hun startet virksomheden Hjælp til Ord.
– Mit koncept henvender sig primært til skoler, lærere, læsevejledere, forældre og elever, der har brug for hjælp til at håndtere ordblindhed. Det handler nemlig i virkeligheden en del om at have de rigtige værktøjer, forklarer Randi H. Jeppesen og giver et eksempel:
– Har man en iPhone eller iPad er man allerede hjulpet godt på vej – den har nemlig en syntetisk tale indbygget, og virker på den måde, at man markerer en tekst – f.eks. en mail, sms eller artikel, og så læses teksten op. Man læser altså med ørerne, smiler hun. Funktionen aktiveres i indstillinger – generelt – tilgængelighed – tale.
En iPhone eller iPad har også en indbygget tale-til-tekst funktion, der aktiveres via skærmtastaturet, og dermed kan man indtale en tekst og for eksempel sende den som sms eller mail.
Google Oversæt er også et godt værktøj som er nem at bruge. Med programmet installeret på sin telefon kan man tage billeder af en tekst, som programmet så bearbejder på en måde så teksten kan læses op. Så værktøjer er der altså mange af, man skal bare vide, hvordan man bruger dem, siger Randi H. Jeppesen som blandt andet tilbyder at komme hjem privat eller ud på skoler og virksomheder og vejlede i brug og installering af de hjælpeværktøjer som findes.

Grib ind tidligt
Når man er barn eller ung er det især ikke sjovt, at føle sig udenfor fællesskabet. Det er endnu en af grundene til at det er vigtigt, at opdage ordblindhed i en tidlig alder.

– Det er en rigtig god idé at få implementeret hjælpeværktøjer i undervisningen og klæde lærerne godt på i brugen af dem. Fordi man er ordblind betyder det ikke, at man skal begrænse sit uddannelsesvalg eller sine fremtidsdrømme. Der er mange veje rundt om din ordblindhed, du skal bare finde dem, slutter Randi H. Jeppesen.

hjælptilord.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php