Ud med sproget!

24. november 2017

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør, mitsvendborg.dk
Leder – mitsvendborg.dk – MAGASIN, dec.

  

Som altid ved denne tid er der formentlig en del af os som reflekterer over året der er gået, og bruger lidt tid på at fundere over livets små og større åbenbaringer.
Når man som jeg har brugt mange nattetimer gennem året bag tasterne, og videre herfa ind i spalterne i magasinet, så kommer man ofte til at fordybe sig i sprogets forunderlige verden.
Så hvorfor ikke bruge årets sidste leder i mitsvendborg.dk – MAGASIN på at trække lidt på smilebåndet over vores sprog.
Sproget er en finurlig størrelse. Ja, faktisk er udtrykket en finurlig størrelse en finurlig størrelse. I skrift og tale slår vi krøller på halen og gør det hele lidt sjovere. For netop humoren er det levende bevis på, at pennen er stærkere end sværdet. Humoren er sprogets Robin Hood, der stjæler fra de vittige og gir’ til de kedelige.
Når vi jamrer os helt ned i mellemgulvet siger vi: livet er hårdt, hvor man naturligvis foranlediges til at spørge: sammenlignet med hvad?

 

Vi har også en tilbøjelighed til at bruge udtrykket: tiden går, og hvorfor siger vi egentlig det? Det er jo ikke særlig positivt ladet. Det kan straks vendes til et langt mere positivt udtryk om vi sagde: tiden kommer.
Hvis flere tænkte på tiden som noget, der ikke er ved at forsvinde, men ved at komme, så ville vi ikke halse sådan afsted, for at nå alt det, vi ikke når, fordi tiden jo går – eller løber fra os, hvilket selvsagt er noget sludder.

I den anden måske nærmest overdrevne positive ende, bruger vi udtrykket: har vi det ikke godt, når vi sådan skal give udtryk af, at velfærden måske ikke er så tosset endda. Men hvad er det vi har, som ikke er godt. Eller er det ikke godt, det vi har – hvis vi overhovedet har noget der er godt.

 

Helt galt går det, når vi møder en bekendt på gaden, og måske i virkeligheden ikke har de store samtaleemner at byde ind med, og derfor af alle tænkelige muligheder indleder med et: Hvá så .. Her kan det umiddelbart være lidt vanskeligt at forudsige svaret, som jo i princippet dækker rimeligt bredt, og når svaret så ikke ligefrem skubber to-vejs-kommunikationen videre, med et: så ikk’ så meget, så kan man ret hurtigt konkludere, at samtalen godt kan gå hen og blive forholdsvis abstrakt.

Nu er det godt nok tæt på nytår, ja det er så .. uha, den er slem. Vi svarer jo os selv – bekræfter eller måske ligefrem understreger vores egen ordvalg. Det bør vi undgå i det nye år, ja vi gør så ..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php