Drik bobler til juleanden

26. november 2017

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

And og flæskesteg, brunede kartofler og fløde i sovsen. Julen nærmer sig, og der skal tradition tro ikke mangle noget. Heller ikke den gode rødvin på bordet.
Men måske der kunne være andre spændende vinoplevelser, som samtidig hjalp mod den oppustede fornemmelse mange af os oplever efter julemiddagen.
Anja Storm Larsen er sommelier hos Vinspecialisten i Korsgade og har specialviden i hvad der passer sammen i mad og vine.


– Julemad er ofte meget fed mad og uden særlig mange grøntsager. Det vil sige, at vi mangler noget friskhed i maden som kontrast til det fede. Det er derfor en god idé at undgå de kraftige rødvine og i stedet prøve noget andet, siger Anja Storm Larsen.
Hun anbefaler en tør mousserende vin til julemiddagen og hiver en Cremant De Limoux ned fra vinreolen i butikken.
– Den er et godt bud på et glas bobler til andestegen og lavet på champagne metoden med Chardonnay, Pinot Noir og Chenin Blanc druer, som giver den friskhed som renser og gør julemiddagen mindre tung, forklarer hun og understreger, at den naturligvis bør serveres kold.
Skulle man alligevel vælge en rødvin som backup til julemiddagen, foreslår Anja Storm Larsen, at man ikke vælger en tung og kraftig vin.

– Vinspecialisten anbefaler i år en italiensk Rosso San Pietro 2016. Det er en let og ukompliceret vin, som kan serveres for alle. Den behøver ikke dekanteres og skænkes den ikke for varm, men tempereret, så går den rigtig fint til julemiddagen, siger Anja Storm Larsen.

 

Vinspecialisten anbefaler
Ugen efter juleaften skal vi som bekendt igen til det festlige middagsbord. Denne gang er det nytårsmenuen det gælder. Og Nytårsaften er ofte forbundet med gourmetmad – lidt udover det sædvanlige. Vi får måske tre retter: forret, hovedret og dessert, og her har vi bedt Vinspecialistens sommelier om at sammensætte vinen.
Forret:
– Til lyst kød som f.eks. fiks eller skaldyr, er en god vin enten bobler eller klassisk Chaplis hvidvin. Vælg gerne vine fra Bourgogne området, da undergrunden her er fyldt med fossiler af skalddyr og fisk, som gør, at saltkoncentrationen er herefter. Det sætter sit præg på vinen.
Hovedret:
– Skal der spises mørkt kraftigt kød – som f.eks. vildt, så er Syrah druen et godt bud. Den leder smagen hen mod skovbunden, hvor aromaerne kan have toner af svampe. Vildt er proteinrigt kød og hertil passer en tanninrig vin – som Syrah.
Dessert:
– Som udgangspunkt skal dessertvinen være sødere end desserten. Får man mørk sød chokolade med friske bær, kan en mørk ruby portvin som Six Grapes, eller den franske dessertvin Banyuls være et godt valg.

 

svendborg.vinspecialisten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php