Vis mig dit spisekammer og køleskab

10. december 2017

 

AF NIELS CHRISTIAN NIELSEN, projektleder GO2Green

 

Da jeg var knægt, var det meget almindeligt, at få uanmeldt familiebesøg om søndagen. Det betød så til gengæld, at min mor måtte agere meget kreativ i køkkenet, for spisekammeret eller køleskabet var ikke altid gearet til store uanmeldte familiebesøg.

Jeg er stadig imponeret af, hvad hun kunne trylle frem af ingenting. Måske havde vi fået flæskesteg dagen før, og resterne blev så tranformeret til en lækker gang biksemad, sammen med løg, kartofler, syltede rødbeder og spejlæg af egen avl.

Når vores gris blev slagtet, så bød aftenen på nybagt leverpostej og franskbrød. Det eneste der næsten ikke blev brugt fra grisen, var hylet og lungerne. Vi unger kunne ikke få nok af lækkerierne, for den næste gris blev først slagtet, når en ny var feddet op. Jeg kom dog aldrig til at være fan af blodpølsen.

Fryseren stod ikke på matriklen, men min forældre var med i et andelsbasseret frysehus, hvor man skulle bringe og hente den parterede gris eller kvarte okse, som min far der var handelsmand, havde købt på et slagteri.

Mange af os, køber i dag vore fødevarer i et supermarked, og de fleste har også en fryser og køleskab, så vi har vore fødevarer inden for kort rækkevidde, frem for at skulle hente madvarer på distancen i et frysehus.

Jeg tror, at det bl.a. var medvirkende til, at de fleste madrester blev brugt i vores familie, og resten fik grisen og hønsene.

Grunden til, at jeg fortæller ovennævnte historie fra min barndom er, at den største CO2 synder vi har i familien Danmark, er vores produktion og forbrug af fødevarer. Pr. 1. august 2017 udledte hver person i gennemsnit 2,2 tons CO2/år. Det maner til eftertanke, og heldigvis oplever vi for tiden, at flere og flere dagligvarebutikker og restauranter er med til at sætte fokus på madspild. Både i produktions-, tilberednings- og konsumentleddet køres der kampagner, og det er rigtig godt for klimaet og vores pengepung.

Min kone og jeg har gjort det til en sport, at vi sammen tryller nye retter frem af de gemte (ikke glemte) madrester fra køleskabet.

Lad os sammen gøre 2018 til året, hvor vi fylder og tømmer vore køleskabe og frysere med omtanke. Vi kunne jo tyvstarte med de madindkøb vi gør til julens og nytårets kalaser.

Alle ønskes en god CO2 reducerende og klimavenlig jul og nytår.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php