Dialog og samarbejde er vejen for byens nye borgmester

1. februar 2018

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

‘Vi skal have modet, til at lave om på noget, som ikke fungerer’, siger Borgmester Bo Hansen (A) som netop har taget første skridt til en bilfri midtby med at fjerne de 21 parkeringspladser på Torvet. 

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Det er ikke kun duften af røde roser jeg mødes af, da jeg træder ind på borgmesterkontoret den 3. januar for at interviewe Svendborgs nye borgmester, socialdemokraten Bo Hansen. De mange vaser med blomster vidner om, at lykkeønskningerne med det nye job kommer mange steder fra.

- Jeg overvejer, at give kontoret et lille frisk pust og udskifte nogle af billederne på væggen, siger Bo Hansen og skænker kaffe til os. – Men det her over sofaen bliver i hvert fald hængende, siger borgmesteren, mens vi betragter Henry Eriksens maleri af Svendborg set fra Skansen på Tåsinge.
Det er tredjedagen for Bo Hansen i sit nye job som borgmester. Det er nu arbejdet begynder. Og selvom de politiske beslutninger langt fra træffes alene af borgmesteren, men derimod ude i udvalgene, så har Bo Hansen alligevel, som noget af det første, allerede truffet nogle egne beslutninger.

- Min borgmesterløn ligger bestemt i den gode ende, så der skal ikke være ekstra honorarer til mig for bestyrelsesposter. Jeg har derfor frasagt mig disse honorarer, ligesom jeg har besluttet, at det heller ikke længere skal være kommunen der afholder receptioner og runde fødselsdage for os der er på lønningslisten. Og så skal der være mere ligestilling ved 25 års jubilærer, hvor der har været tradition for, at man får en ekstra månedsløn udbetalt. Her er en skævvridning om man er direktør eller rengøringsmedarbejder i kommunen, som jeg har besluttet, skal være mere lige, fortæller Bo Hansen.

 

Holdet er sat
På valgaftenen til kommunalvalget den 21.november sidste år, stod det helt klart, at med 4178 personlige stemmer til Bo Hansen, 30 procent af de samlede stemmer til Socialdemokratiet og 10 mandater i byrådet, havde socialdemokraterne generobret borgmesterposten i Svendborg Kommune. Ingen kom blot i nærheden af så mange personlige stemmer som Bo Hansen. Men selvom man skulle mene, at der var god grund til at lade champagnepropperne flyve, så var det med ydmyghed at 42 årige Bo Hansen modtog folkets tillidserklæring.
– Jeg blev overvældet af en stolthed over den enorme ansvarsfølelse der ligger i det job, som jeg nu skal bestride. Samtidig følte jeg en vis ydmyghed overfor både vælgerne og mine politiske modstandere, lyder det fra Bo Hansen som ikke lægger skjul på, at han hele vejen har ønsket det bredest mulige samarbejde.
– I princippet har vi flertal i byrådssalen til at kunne gennemføre det, vi vil, men jeg ønsker ikke et flertal, som blot knuser ting igennem for enhver pris. Man er meget mere sårbar på den måde. Jeg har derfor bevidst flyttet mig fra sikker grund, med den brede konstituering i et tæt samarbejde med SF, Venstre, Konservative, De Radikale og Alternativet. Jeg er stolt af det resultat. Holdet er sat – nu skal vi sammen skabe resultater, siger Bo Hansen.

Mere Borgerinddragelse
Resultater opnås bedst gennem dialog og samarbejde. Og det skal være med kommunens borgere. Nærdemokratiudviklingen står således højt på dagsordenen hos byens nye borgmester.

- Når vi beder om input til byens udvikling hos borgerne, og eksempelvis stiller en container op i byen indrettet til formålet, så forpligter det. Vi må ikke drukne udviklingen i den ene analyse efter den anden, som blot, på en anden måde, fortæller os, hvad vi allerede ved. Som politikere skal vi først og fremmest lytte og lade borgerne få medejerskab i byudviklingen. Det har vi rigtig gode erfaringer med fra ’Liv i min by’ processen, siger Bo Hansen og skænker mig en kop kaffe mere, inden han med stærk overbevisning i stemmen, åbner for et varmt politisk emne – Torvet.
– Lad det være sagt meget præcist: Vi er ikke lykkedes med skabe et mangfoldigt torv med liv og rum for aktiviteter. Det handler for mig slet ikke om biler, men jeg ønsker et andet torv, end det vi oplever nu. Vi skal have modet, til at lave om på noget, som ikke fungerer. Derfor har Socialdemokraterne nu rejst forslaget om at fjerne parkering fra Torvet – permanent. De 21 parkeringspladser, som er på Torvet i dag, skal ikke stå i vejen for udviklingen længere, og vi finder naturligvis alternative p-pladser, når den sidste parkeringsbås på Torvet forsvinder. For det gør den. Allerhelst ved et bredt politisk samarbejde, men om nødvendigt med det flertal jeg har bag mig i byrådssalen, lyder det overbevisende fra Bo Hansen.

 

Ikke en kamp mod bilerne
Debatten om et parkeringsfrit torv er ikke ny, og de 21 p-pladser, som her er i dag, er nok mere et udtryk for en panikhandling end for et egentligt behov. Midtbyen mangler nemlig ikke korttidsparkeringspladser. Faktisk får Svendborg topkarakter i parkeringsforhold af gæster udefra.
– Der ligger ikke en færdig ’torve-plan’ i min skrivebordsskuffe. Men vi skal turde, at rykke på de input vi får, og udnytte mulighederne langt bedre, end vi gør i dag. Færre regler og restriktioner, mindre fortorvsafgifter og en større grad af fristed, som vil være til gavn for såvel de butiksdrivende, de handlende, turisterne og de mennesker som bor og lever i byen. Vi har så mange kreative og initiativrige mennesker i Svendborg med gode ideer. Det har vi gode eksempler på fra Frederriksø, hvor vi for blot få år siden ikke kunne forestille os andet end stålindustri. Det samme billede har vi af Torvet – her kan kun være parkeringspladser, hvor her i stedet kunne være mere mobilt gadesalg, boder, legeplads, café-liv og plads til kreativ udfoldelse. Det skal ikke blive en kamp mod bilerne, men derimod en fælles indsats i at skabe merværdi for alle, siger Svendborgs nye borgmester, og slutter med at sige, at hver morgen står han op i hjemmet på Tåsinge og føler sig priviligeret.
– Det er et drømmejob at kunne være med til at gøre Svendborg til et endnu bedre sted at bo, smiler han.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php