Vi favner Danmarks ungdom

9. februar 2018

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

Dagen skal ikke gå hurtigere, end man kan følge med

 

Duften af mad og lyden af fællessang og musik er det første der møder en i indgangen til Sydfyns Fri Fagskole i Skårup. Og det er i højeste grad kendetegnende for huset. Siden skolen i 1901 blev grundlagt som Skårup Landbrugsskole, har her været et liv af unge mennesker på vej videre i livet. I dag er skolen en af landets bedst fungerende fri fagskoler med forberedende erhvervsrettet undervisning for unge mennesker mellem 16 og 20 år.

 

Husholdning og computerspil
Der bor 40 elever på Sydfyns Fri Fagskole, som er en kostskole, og hvor unge mennesker der har afsluttet 9.klasse får mulighed for at tage et udviklende skoleår mellen grundskolen og en ungdomsuddannelse.

En fri fagskole er en mellemting mellem en efterskole og en højskole, og adskiller sig ved at have et lovkrav om praktisk undervisning i mindst 1/3 af fagene. Tiden går altså ikke udelukkende i klasselokalerne, men også i køkkenet og de, som i øvrigt har Det Økologiske Spisemærke i sølv, og hvor man lærer de grundlæggende ting i en husholdning og udforsker mulighederne indenfor hotel- og restaurationsbranchen. Under åben himmel eller i stalden sammen med hestene, hvor man tilmelde sig som basis eller sportsrytter. På Game Design linjen, hvor man beskæftiger sig med programmering og udvikler computerspil og 3D-modelering og endelig med de mere humanistiske betragtninger af den verden vi lever i, hvor man får en solid grundviden om pædagogik, psykologi og kommunikation.
Hver elev vælger sig ind på en af de fire linjer og har derudover de boglige fag: dansk, matematik, engelsk og naturfag på ens aktuelle niveau. Oveni tilbydes en række kreative valgfag, som eleverne kan vælge tre gange på et år. På den måde får man prøvet kræfter med mange forskellige områder – også de, man måske slet ikke troede, man kunne. Og så kan man også tage en helt almindelig, kostskolebaseret 10.klasse på Sydfyns Fri Fagskole, ligesom Mia Raahede Hus har gjort.

- Jeg bor tæt på skolen, og valgte derfor at tage min 10.klasse her. Det var en rigtig god beslutning. Jeg blev meget mere moden af at gå her, og så blev jeg bedre til min matematik, som jeg ellers aldrig har kunne lide, fortæller Mia Raahede Hus og tilføjer, at de praktiske timer på skoleskemaet gav hende meget selvstændighed.
– Det var dejligt, at stå tidligt op og fodre hestene og løse opgaverne i stalden i stedet for at sidde i et klasseværelse hele tiden, siger hun.

Favner bredt
Lisbeth Refbjerg har været ansat på Sydfyns Fri Fagskole siden 2000. Hun er viceforstander på skolen og underviser i dansk, musik, IT og web. Derudover er hun vejleder og står for skolens P.R. og markedsføring.

– Vi er er en skole som favner utroligt bredt. Jeg plejer at sige, at vi favner Danmarks ungdom. Vores formål er at give det enkelte unge menneske en god portion personlige, sociale og faglige kompetencer, så denne bliver til godt klædt på til sit videre uddannelsesforløb og rustet til et voksenliv, forklarer Lisbeth Refbjerg, som også er musiker og derfor helt naturligt en del af valgfaget Musik på skolen.

Specielle tilbud
Sydfyns Fri Fagskole har også en række speciale tilbud for unge med særlige behov. Man har for eksempel ordblindeundervisning, og så er skolen klædt fagligt godt på i forhold til unge med diagnoser indenfor autisme-spektret, hvor skolen har én lærer med specialuddannelse og hvor alle lærere har gennemgåert kursusforløb så man er rustet til opgaven.
– Det kræver en meget forudsigelig hverdag for mennesker med diagnosen. Vi skal derfor tilrettelægge en fuldstændig skemalagt dag for disse elever. Samtidig er det vigtigt, at sikre det inkluderende fællesskab, forklarer Lisbeth Refbjerg.

Elever som endnu ikke er uddannelsesparate, og som står foran et STU-forløb (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, red.), har Sydfyns Fri Fagskole også et tilbud til, så man kan tage det ene af tre år på skolen som en del af sit STU-forløb.
– Vi lægger stor vægt på først og fremmest at være en rummelig skole. Her er plads til forskelligheder og til unge mennesker med sociale og faglige udfordringer, siger Lisbeth Refbjerg.
Cittaslow skole
Man finder Sydfyns Fri Fagskole i Skårup blot seks kilometer fra Svendborg. Skolen har et bredt lokalt forankret samarbejde med flere virksomheder, blandt andet Hotel Christiansminde og Forsorgsmuseet i Svendborg, spilfirmaet Zaxix, Greenå Game College og Dorthe Rohmann med Hovgaard Rideklub, og det er ikke usædvanligt at en del virksomheder vælger elever lige netop fra Sydfyns Fri Fagskole som erhvervspraktikanter, da de unge mennesker herfra er godt fagligt motiveret. Og så er skolen Cittaslow-certificeret.
– Køkkenet er nok skolens absolutte omdrejningspunkt. Man spiser kanon godt her. Alle elever får lov at afprøve kræfter i køkkenet, hvor vi sætter fokus på bæredygtighed og økologi og lærer at tage ansvar for egen sundhed. Det er også et dannelsesforløb, smiler Lisbeth Refbjerg.

sydfynsfrifagskole.dk

 

ANNONCETILLÆG

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


Svendborg
Møllergade 57A

T. 31 59 57 00 


Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php