HVAD ER DIT IKIGAI?

17. februar 2018

 

AF TRINE LØNFELDT

 

Iki-hvad-for-noget? Da jeg, for et års tid siden, stødte på det japanske begreb ikigai, fandt jeg ud af, at det var det, jeg havde gjort, dengang jeg (for tredje gang!) havde sagt mit job op. Jeg vidste, at opsigelsen var rigtigt, og at det næste vigtige skridt var, at tempoet blev tilpasses mig. Nu ville jeg for alvor finde ind til mit optimale arbejdsliv!

 

Derfor gik jeg lange ture. Dyrkede mindfulness. Tænkte. Delte mine tanker med familie og venner. Brugte en del tid på at mærke efter. Lyttede til naturen. Men mest af alt lyttede jeg til mit hjerte. Jeg spurgte mig selv: Hvad kan jeg lide af lave? Altså sådan virkelig elske at lave? Hvad brænder jeg for? Hvad vil jeg gerne springe glad ud af sengen efter hver morgen? Hvad er jeg god til? Hvad gør mig glad? Hvad kan udfordre mig? På den gode måde? Hvilket arbejdsliv er sundt for mig? Hvad er der brug for i verden? Eller måske mest i Svendborg? Hvordan kan jeg tjene penge, så mine egne regninger kan betales? Hvem har brug for mig? Hvad er min bevæggrund?

 

Det kaldes ikigai, når svarene på ovenstående spørgsmål smeltes sammen, og der skabes en (arbejdsmæssig) sammenhæng. Ikigai er der hvor – dine færdigheder, din kærlighed til det du har lyst til at lave, du tror på et behov fra dine omgivelser samt at du kan tjene penge på – det går op i en højere enhed, blomstrer og udfoldes. På den sydligste ø i Japan, Okinawa, lever hundredevis og kvinder og mænd, der er over 100 år. Her er tempoet sat ned. Der er skabt et liv, som er betydningsfuldt for den enkelte. De har fundet deres ikigai – meningen med livet.

 

Mange af os kender til det at have et erhverv, fordi vi er dygtige til jobbet samtidig med, vi får udbetalt løn. Vi har en arbejdstitel, og det er det. Der er mennesker, der elsker det, de laver og er så gode til det, at de tiltrækker mange folk, men ikke formår at tjene penge på det. Og så er der endnu andre, der får penge for at yde et arbejde, de rent faktisk elsker, og som der er brug for, men som de ikke føler, de er gode til. Det kan skabe følelsen af usikkerhed. Der er mange kombinationer.

 

Hvis du vil finde ind til dit ikigai – din mening med livet – så udforsk illustrationen. Stil dig selv en masse spørgsmål og lyt til dine svar. Måske har du allerede fundet dit ikigai, ligesom jeg? Den 3. marts kan jeg fejre 10 års firma-fødselsdag. Jeg er dybt taknemmelig og glad. Tempoet er tilpasset mig, selvom jeg har mange arbejdstimer. Det hele giver mening. Takket være ikigai. 

Et svar til HVAD ER DIT IKIGAI?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php