Kulturen og det stærke fællesskab

18. februar 2018

(Foto: Kristoffer Juel)

 

AF ERIK H.A. JAKOBSEN

 

Efter 27 år i Svendborg møder jeg stadig de ambivalente følelser en del gamle bekendte (især fra København) synes at have overfor det sydfynske område.

Bevares, her er da kønt og pænt, men… Én udtrykte det således, at det da kun var på grund af naturen man skulle bo her. På stort set alle andre områder er Sydfyn totalt udkant. End of discussion.

Sådan ser jeg det slet ikke. For mig er Svendborg et centrum – men det afhænger selvfølgelig af hvad man vurderer byen på.

Det er da muligt, at hvis man måler Svendborg efter mængden af innovative erhvervsvirksomheder med globalt netværk, så scorer vi lavt. Men for en kulturelt interesseret som mig er byen et hot spot. Der foregår bare så meget i Svendborg i disse år – der er mange der brænder for kulturelle udtryk og som bidrager på så mange områder, enten som arrangør eller som aktør og udøver.

Tag bare korlivet i kommunen. Her er der ikke færre end 31 kor på alle mulige niveauer og med alle mulige besætninger. At synge sammen er noget af det socialt stærkeste mennesker kan foretage sig sammen. Der er noget meget nøgent og egentlig privat ved at bruge sin stemme sammen med andre, men når man er blevet tryg ved det, og de enkelte stemmer pludselig rammer en harmonisk klang, kan det være en meget berusende oplevelse, der lader personligheden smelte sammen med de andre korsangeres i kraft af klangen.

I disse individualistiske tider kan det være både meget sundt og stærkt at opleve, at der er noget der er større end én selv.

Det er der mange, der elsker og nødigt vil undvære, medens andre holder sig langt væk. Måske fordi de er bange for at nogen skal høre deres stemme. Andre er måske utrygge ved dette med at skulle ”indordne sig” under den fælles klang.

Jo jo – alting koster noget, som en god bekendt sagde engang. At få stærke sociale oplevelser koster at man bevidst afgiver lidt af sin autonomi. Da vi som mennesker også er sociale væsner, er en balance mellem at tilgodese behovet for autonomi og for sociale oplevelser formodentlig uhyre vigtig. Desværre virker det som flere og flere (især yngre mennesker) holder sig tilbage med at oplade deres røst sammen med andre. Om det skyldes fx X-factor og andre udsendelser, der lærer nogle mennesker at man skal kunne synge perfekt, ellers er det pinligt, skal jeg ikke kunne sige. Det er blot meget trist, da det at synge er så basal en menneskelig ytring, at alle burde have en afslappet accept af deres egen sangstemme. Hvorfor ikke prøve det af i ét af de lokale kor?

 
Erik H.A. Jakobsen
Cand. Mag i musik og idræt.
Har arbejdet med Folkeoplysning i snart 30 år, først som høj- og efterskolelærer, siden 2009 som aftenskoleansvarlig. Meget aktiv i det fynske korliv som både dirigent, sanger og arrangør.
Desuden freelance skribent og foredragsholder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php