Har du styr på skyggerne?

21. februar 2018

Varieret belysning fra indretningsopgave løst af indretningsarkitekt Susanne Magelund. Indbyggede spots i loftet skaber lys-/skyggeeffekt på geviret.

 

AF SUSANNE MAGELUND

 

Det er måske et lidt underligt spørgsmål, men meningen er god nok. Vi tænker normalt ikke meget over skyggerne, for de kommer jo af sig selv. Men skyggerne er lige så vigtige som selve lyset, når vi vil skabe velfungerende rum. Det er lyset i samspillet med skyggerne, der skaber rummet. Der tales meget om at have lys nok, især på skoler og arbejdspladser, hvor der er krav til mængden af lys (lux), men jeg oplever ofte, at der er alt for meget lys – så meget at det bliver ubehageligt. Pupillerne trækker sig sammen og vi får ikke den naturlige “øjengymnastik” som et varieret lys med afbalanceret skyggevirkning ville give.

Denne viden om lys-/ skyggeeffekten kan vi bruge, når vi skaber behagelige rum. Så glem i første omgang alt om lampedesign, lumen, LED og kelvin. Tænd i stedet et billede på din indre nethinde, af en skov hvor solstrålerne filtreres ned gennem trækronerne. Det billede genskaber vi nu med kunstigt lys:

HELHED & VARIATION: Betragt rummet som en helhed og få lyset fordelt, så du undgår for store kontraster og triste skygger under borde og andre møbler. Brug lyset til at sætte fokus på nogle områder frem for andre. Træk lyset ned og ud i hjørnerne – det gør rummet større.

MÅLRETTET LYS: Solstrålerne kan skabes ved at sætte indbyggede eller påbyggede, kipbare spots i loftet, der placeres langs vægge med ca. en halv meters afstand. Ikke overalt, men udvalgte steder. Spots fås med forskellig spredning som opgives i vinkelgrader. Lav spredning giver kraftig skyggeeffekt, som geviret på billedet. Belys generelt smukke ting som kunst malerier eller en væg. Målrettet lys kan også være læse-, bord- og arkitektlamper som lyser i én retning og som kan drejes i den retning du ønsker.

DIFFUST LYS: Den velkendte rispapirslampe og de runde cafépendler i hvidt glas, giver et blødt lys i alle retninger. Skyggerne bliver også diffuse og den traditionelle placering oppe under loftet, giver især lys til loftet og bidrager IKKE til en god og hyggelig atmosfære nede i rummet. Over borde fungerer typen også dårligt, da lyset ikke har retning. Træk i stedet den type lys ned i et hjørne, på gulvet, på en lav bænk – steder hvor du gerne vil skabe blødt lys. Gerne med en varm lyskilde (høj kelvingrad), som kan minde om et bål eller en solnedgang.

Kombiner disse måder at belyse på og gå efter FÅ skulpturelle designerlamper på udvalgte steder og indbyg eller skjul resten, så det ikke kommer til at ligne en lampeudstilling. Skal du bygge nyt, så har du alle muligheder for at integrere lyset og undgå ledningshelvedet.

 

susannemagelund.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php