Når erhverv og kultur spiller sammen

26. februar 2018

(Foto: Susanne Linnet Erhverv)

 

AF SUSANNE LINNET AAGAARD

 

Det første man ser, når man kommer til Granville Island er en række gule kæmper i spraglet tøj. Det er bogstaveligt talt gamle industribygninger i nye klæder. For mit indre blik ser jeg med det samme DLG-bygningen på Svendborg havn i en tilsvarende forklædning. Wauhh, hvor ville det være flot og markant. Men nogle ville nok opfatte det som erhvervshavnens endeligt – som beviset på, at kunst & kultur fortrænger industrien fra havnen.

 

Granville Island var oprindeligt en sandbanke ud for Vancouver i Canada, ligesom Frederiksøen var det i Svendborg. Hvor Ring-Andersen Skibsværft blev grundlagt på Frederiksø i 1867 og Svendborg Skibsværft i 1907, var det først ved hjælpe af landindvindingsarbejde i 1915, at Granville Island blev ændret til et 14 hektar stort industriområde.

 

Industrieventyret var kortvarigt. I 1960’erne lukkede øens store savværk og andre industrier var truede. Noget måtte ske, og visionære politikere skabte rammerne for et unikt mixed-use space. I 1979 startede Vancouvers lokalregering et stort offentligt marked på øen, og i 1980 åbnede Emily Carr University of Art & Design. I dag rummer Granville Island et stort fødevaremarked, universitet, to teatre, industri, færger, lystbådehavn, bådebyggere, vandsport, bryggeri, restauranter, specialbutikker, kunstforeninger, værksteder, legetøjsmarked, kunstnere og kunsthåndværkere. Der er 275 virksomheder med flere end 2.500 arbejdspladser. Øen bruges flittigt af de lokale, og den er en af Vancouvers største turistattraktioner.

 

Det er som turist, jeg besøger øen og beundrer de flotte siloer. Et par lastbiler kører ind på pladsen foran kæmperne, og det viser sig, at cementfabrikken er alt andet end lukket. Ocean Concrete (fra 1917) har i stedet skabt sig et særligt brand ved brug af kunst. Ud over malerier på siloerne, kører fabrikkens lastbiler rundt med betonblandere dekoreret som jordbær, majskolber, sol, måner mm. Ocean Concrete profilerer sig sammen med sine omgivelser, og cementfabrikken lever i bedste velgående midt i et kreativt byliv.

 

Frederiksø og Svendborg Havn har tilsammen nogenlunde samme størrelse som Granville Island. Med Simac på vej ned på havnen, kreative erhverv i Fremtidsfabrikken og midlertidige kulturaktiviteter på Frederiksø, er vi på rette vej. Og de udsmykkede Ærøfærger og den kunstmalede Blå Dok er gode eksempler på samspillet mellem erhverv og kunst. Tænk, hvis vores ambitionsniveau var Granville Island, og offentlige og private aktører engagerede sig i et tættere samspil mellem erhverv og kultur til gavn for begge parter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php