Har du styr på din CO2 kvote for i år?

6. april 2018

 

AF NIELS CHRISTIAN NIELSEN, Projektleder GO2Green

 

Da Obama var præsident i USA, fremhævede han igen og igen, at vi er den første generation, der for alvor mærker klimaforandringerne, men også den sidste generation, der kan gøre noget ved dem. Ellers er det for sent.

Vi mennesker har brug for, at kloden og klimaet holder sig i god form. Hvis vi tror, at vi bare kan lade stå til, så er vi bundnaive. Den store udfordring for alle verdens lande er, at råstofferne, herunder de fossile brændsler, er ulige fordelt.

Vores klode sveder, og den sveder de forkerte steder. Indlandsisen og gletscherne smelter, så vandstanden i verdenshavene stiger, og flere af de lavtliggende øer og kyster bliver i nær fremtid stationær havbund.

 

Teknologien er en storspiller på klima- og energiområdet, men tekniske løsninger kan ikke alene løse vore fælles globale udfordringer. Store adfærdsændringer er også et must i løsningerne af nutidens og fremtidens udfordringer.

 

Der findes fiskekvoter, mælkekvoter, flygtningekvoter og CO2 kvoter. Vores privatøkonomi er også en slags kvote, der giver muligheder eller begrænsninger for vores adfærd og handlemuligheder i hverdagen.

 

Vore klima- og energiudfordringer må ikke alene basere sig på pengepungens størrelse, men skal også tage hensyn til, at de mest fattige verdensdele også har de største klimaudfordringer med oversvømmelser og CO2-udledninger. De vestlige lande er storimportører af produkter fra Asien og Afrika. For 40 år siden udgjorde transporten 10 – 12% af en vares pris. I dag udgør transporten kun ca. 1% af prisen på varer fra eksempelvis Kina.

 

Ovennævnte tal fortæller, at logistik bliver billigere og billigere, men tallene fortæller ikke, at vi dermed også udleder mere og mere CO2 i transporten af varer og mennesker.

 

Jeg kunne ønske mig, at vi tænker og handler mere bæredygtigt, når indkøbskurven skal fyldes. Vi kan f.eks. ikke læse på varedeklarationen, hvordan CO2 regnskabet ser ud for en latinamerikansk banan eller en clementin fra Algeriet. Vi kan ej heller læse i et rejsekatalog, hvor meget CO2 en flyrejse fra København til New York udleder, og vi kan heller ikke læse i DSB´s køreplaner, hvor meget CO2 en togrejse fra Odense til Aalborg bidrager med.

 

Alle borgere er politiske forbrugere, som producenter, importører og politikere ikke bare negligere, så derfor kan og skal vi også stille krav til CO2-deklaration på varer og tjenesteydelser.

 

Kunne du forestille dig, at vi hver især var udstyret med en årlig CO2-kvote, som vi selv skulle administrere?

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php