Hvem og hvad gør gavn? Gør kulturen?

6. april 2018

 

AF ERIK H.A. JAKOBSEN

 

Dette års Brecht festival blev afviklet over det meste af en uge i februar, og den store satsning i år var en særdeles professionel produktion af det sjældent opførte radiohørespil, ”Forhøret over Lucullus.” Hørespillet kunne opleves flere gange i Scala-biografen, hvor man som tilhører for én gangs skyld sad i mørke og måtte skabe sig sine egne billeder – hvilket ikke var svært, da hørespillet uvilkårligt tændte den indre film.

Det var stærke billeder der blev fremmanet i Scalas mørke. Lucullus, den store hærfører, var død, og da han skulle stedes til hvile i sit mausoleum ved Via Appia, blev han stillet for Dødens Domstol, hvor hans gerninger skulle vurderes. Skulle han tilbringe efterlivet på lyksalighedens enge? Eller skulle han forvises til det grå Intet i underverdenen?

Lucullus har opfattet sig selv som noget nær en levende legende, der har vundet territorier og ufattelige rigdomme til Rom. Dødsretten får dog ikke det forløb, han havde ventet. En række mennesker hvis skæbner på forskellig vis har været forbundet med Lucullus bliver indkaldt som vidner, og her anskues krigen og dens gevinster ikke på samme måde som feltherren har gjort det.

Hvem forstår krigen? Feltherren, der har udløst krigen? Eller de almindelige mennesker, hvis nærmeste pårørende faldt i krigen?

Feltherren vurderes til ikke at have været til gavn for sine medmennesker, og forvises til underverdenen: ”Til Intet med ham!”

Det gode kunstværk kan bl.a. få os til at undres og betages, og i tilgift ofte holde et troldspejl over vores egen tid op foran os. ”Forhøret over Lucullus” forekommer særdeles aktuelt i disse tider med fremstormende populisme og stærke mænd m/k, der gør sig til, og peger derfor også på hvilken gavn sådanne folkeforførere kan være – eller ej – for sine medmennesker.

Kunsten kan påpege nuancer af tilværelsen som nyttetænkningen ikke formår at indfange, og som derfor nærmest ikke synes at eksistere i et paradigme af New Public Management, neoliberalisme og deslige.

Under Anden Verdenskrig foreslog den britiske finansminister at man skar i støtten til kulturen for at finansiere krigsindsatsen. Churchill svarede ham: ”Hvad er det så vi kæmper for?”

Kunsten og kulturen kan give os indsigter og oplevelser, som giver livet mening og helhed. Jeg kan ikke forestille mig større og mere værdifuld gavn, og om ethvert modebetonet og halvbagt ideologisk system, der skriver sådanne essentielle menneskelige erkendelser ud af livets ligning har jeg kun én ting at sige: ”Til Intet med det!”

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder





  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg Rabbits



Blogroll





Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php