Kunst og kærlighed

7. maj 2018

 

AF BRITTA KRISTENSEN

Ingen mennesker er udvalgt specielt til noget som helst. Man skal vælge og selv give sig lov. Hvis man har brug for at føle sig specielt udvalgt, er det fordi, man ikke tør stå ved sit valg.

– Kunst er når sjælen fortæller om, hvordan den oplever det at være menneske. Den definition blev kunstnerisk fristende for mig og den har jeg arbejdet efter siden. 

Jeg skal ikke være noget særligt, kigge efter andres kunst eller hvad dem på bjerget mener. Det skal ikke ligne noget, jeg tror er kunst. Jeg skal bare fortælle lige ud af posen.


Kunst er erfaringsarbejde. De er der, vi kan hente inspiration til at finde vore ståsted i livet. Kunsten er en inspirationskilde til udvikling, til forandring, uanset om jeg udøver eller oplever den. Den lærer mig at være mig selv, i stedet for at være som alle andre.

Kunst er følelsernes sprog. I kunsten kan vi holde vores inderste ud fra os selv og få nye perspektiver på. Vi kan fortælle hinanden om vores håb, drømme og værste mareridt. Det er den måde kunst berører os på. Når vi lader os bevæge af kunst, genkender vi vores egne tanker, og måske især også egne afviste tanker, og indser, at både vi og verden er større og rigere end vi vil være ved til daglig.

Samtidig kan kunsten give os redskaberne til at udvikle os. Igennem kunsten kan vi lære at forholde os åbne og modtagelige. Lære at tænke løsninger, blive kreativ, se muligheder, slippe kontrol og anlægge nye synsvinkler, vi kan lære at rumme og takle det uforudsigelige og spontane. Kunsten er udviklende for både fantasi og logik.

Jeg har ikke oplevet andet i livet end, at det vigtigste er at være et menneske. At blive et bedre menneske, en bedre forældre, en mere indfølende ven, bedre til at stå ved mig selv, at gøre som blomsterne, vokse i den jord der er. Jeg har ikke oplevet andet, end, at jeg hele tiden får lov og mulighed for til at erfare og lære her i livet. – Jeg er blevet klogere, siger jeg troligt hver gang jeg har oplevet noget, der har skubbet til min selvopfattelse.

Det er hvordan vi opfatter os selv, og hvordan vi behandler os selv, der er afgørende for hvordan vi forholder til verden. Det er afgørendefor hvordan vi løser vores konflikter og hvor meget ansvar vi tager i forhold til os selv og til andre.
Vores selvopfattelse er i konstant bevægelse. Så kan jeg lide mig selv, og så kan jeg ikke, men vores udvikling går, uanset om vi vil det eller ej, hen imod at blive kærligere mod os selv, for det er vores dybeste ønske. Vi kan stritte imod, men vi er dømt til kærlighed, for andet kan ikke lade sig gøre.

Kunsten er et rum for den nødvendig refleksion, der betyder noget for helheden, for kærlighed og fred imellem os. En verden uden fri kunst og fortællinger er en verden uden mulighed for menneskelig udvikling. I lande hvor kunsten undertrykkes, ensrettes og censureres, står den følelsesmæssige udvikling også i stampe.

I vores udvikling går vi fra at være naive til at blive mere erfarne. Erfarne folk søger fredelige løsninger på konflikter, har større forståelse og større indsigt ved, at begrænsningerne langt hen ad vejen er noget vi forestiller os, og at løsningen ligger der et sted. Det er vores naivitet og mangel på erfaring der får os til at ty til krig.
 
Kunst er erfaringsarbejde og betydningsfuld for den udvikling. Det er også det der kaldes at blive voksen.  Om vi klarer at løse vores egne og vores fælles problemer afhænger af, hvordan vores selvopfattelse ser ud, hvor voksne vi tør være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php