Det kan være svært at tale om døden

6. april 2018

 

Vi skal alle herfra på et tidspunkt. Den sidste fase i livet er døden, det er ganske enkelt uundgåeligt. Livet er en forudsætning for døden. Det, der ikke er eller har været i livet, kan heller ikke dø.
Hele livet igennem træffer vi beslutninger og tager stilling til mange forskellige ting. Nogle af de valg vi træffer, bliver afgørende for, hvem vi er, og hvordan vi ønsker vores liv skal leves.
Det kan være svært at forstå, hvad døden er, men vi kan både forberede os selv og hjælpe vores efterladte i sorgen, ved at tage stilling til, hvordan vi ønsker den sidste side i bogen læses og huskes.


Min sidste vilje
Mette Andersen overtog i juli 2017 Holm Begravelser i Kerteminde efter Niels Peter Holm. En beslutning som hun aldrig har fortrudt. Hver dag lytter og taler hun med mange mennesker med individuelle ønsker til bisættelser og begravelser. Både pårørende, der som efterladte skal stå for alle de ting som kommer i forbindelse med højtideligheden, men også til dem, som selv har taget stilling til hvordan det skal foregå, når de skal herfra.
– Døden kan være en svær ting at tale med sine nærmeste om. Der er derfor flere som vælger at komme ind til mig og hente ‘Min sidste vilje’ – et dokument som udfyldes med dine egne tanker og ønsker. Du kan vælge at lade en kopi opbevare hos bedemanden. Det vigtigste er, at man husker at fortælle sine pårørende, at den er der, og hvor de kan finde den, forklarer Mette Andersen.
Der er en del at tage stilling til i forbindelse med en begravelse. Har man selv gjort sig nogle tanker omkring det, fået det nedskrevet i ‘Min sidste vilje’, så stilles vores pårørende ikke i tvivl.
– De som står tilbage bliver taknemlige, fordi man undgår tvivl om en del ting, som kan være følsomme og svære at tage stilling til, siger Mette Andersen.

Fortæller unge om det at være bedemand
Hos Holm Begravelser arbejder tre bedemænd: Mette Andersen, Erik Skree og Poul Rossander. Fysisk er det den eneste begravelsesforretning i Kerteminde.

Udover det helt traditionelle erhverv som bedemænd, så gør alle tre noget helt særligt i forbindelse med deres arbejde.
– Jeg vil gerne medvirke til at påvirke tabuet om det at tale om døden og bedemænd. Derfor tager vi ud og taler med unge mennesker på skoler og i foreninger om mit arbejde. De unge er meget spørgelystne og helt uden filter – endnu ikke spoleret af tabuerne. De tackler det bare så godt, smiler Mette Andersen og tilføjer at det er helt gratis at få dem ud at fortælle om deres arbejde, og de kommer i rustvognen – naturligvis.

holmbegravelser.dk

 

ANNONCEBETALT INDHOLD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php