En duft af ost

6. april 2018

 

“Hvordan ville de regere et land med 265 forskellige oste?” Sådan spurgte den franske præsident Charles de Gaulle, da masserne vandrede ned af den venstre Seinebred – den kendte Rive Gauche – i 1968.
Faktisk findes der 376 forskellige franske oste og nogle af dem har så afgjort revolutioneret verden – og Kerteminde.


I den lille spændende ostebutik midt på Langegade i Kerteminde midtby dufter her lige præcis, som der skal – nemlig af ost. Gode vellagrede oste fyldt med gode smagsoplevelser til middagsbordet. Og sådan har her duftet i næsten 100 år.

Keld A. Nielsen og hans hustru Lizzie Nielsen er ansigterne man møder i Ost & Vin butikken på Langegade 18. De har drevet stedet i 33 år, og inden da var her osteforretning i 57 år. Ja, faktisk har der været ostehandel fra adressen i 90 år.

Ost til Prins Henrik
Det er sjældent at møde to mennesker med så stor en passion for oste som Lizzie og Keld Nielsen. Og særlig de franske oste, som har en helt særlig plads i hjertet hos de to.
– Vi rejser hvert år flere gange til Frankrig på inspirationstur. Altid med den tidlige morgenflyver om søndagen, så kan vi nemlig starte turen med et dejligt ostebord i Provence allerede ved 10-tiden, siger Keld Nielsen som i folkemunde i Kerteminde – ikke overraskende  bliver kaldt for ’Keld Ost’.
Gennem årene har ægteparret fået mange gode kontakter og leverandører ikke mindst fra det franske, som gør, at de kan præsentere et mangfoldigt udvalg af oste-fristelser i butikken, som heldigvis er så lille, at man ikke kan undgå at være helt tæt på de mange lækkerier. I køledisken er der ikke mindre end 16 forskellige blåskimmeloste bla. en ny Gorgonzola lavet på gedemælk. Her er de gode franske brier, ægte potkæs lavet på otte års gammelost, Rød Ålborg og hvid rom, og så den berygtede hvidløgsost som Lizzie Nielsen står for – ligesom de øvrige hjemmerørte oste i forretningen.
– Vi lagrer selv vores oste, siger Keld Nielsen og viser mig om i baglokalet, hvor her hænger et billede af ham og Prins Henrik.
– Vi leverede oste til prinsen både på hoffet og til Dannebrog. Han kom her i butikken, når han var i Kerteminde, fortæller Keld Nielsen stolt.

Oste-pushere

Selvom ægteparret har rundet de 70 år er de stadig friske. Det må være osten, som gør det.
De har et godt lokalt samarbejde med Den Gamle Købmandsgård, hvor de leverer oste til vinsmagninger, og deres lille butik er kendt i hele landet og de tyske turister kommer igen hvert år.
– De kalder os for oste-pusherne, smiler Keld Nielsen og nævner, at hvis alderen på et tiudspunkt skulle trykke, så bakker de gerne op om den rette person, der vil overtage forretningen og køre den videre i samme ånd.

ANNONCEBETALT INDHOLD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php