Jeg har en grøn sydfynsk drøm ..

2. juni 2018

 

AF NIELS CHRISTIAN NIELSEN, projektleder GO2Green

 

Da Obama var præsident i USA, fremhævede han igen og igen, at vi er den første generation, der for alvor mærker klimaforandringerne, men også den sidste generation, der kan gøre noget ved dem. Ellers er det for sent.

På COP21 i Paris i 2015 aftalte verdens lande at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grad, men temperaturen er allerede steget med 0,8 grad. De kommende års indsatser bliver kritiske for om den ambitiøse målsætning kan fastholdes. Donald Trumps indtog i Det Hvide Hus har ikke gjort udfordringerne mindre.

Hvis vi ikke lige nu lokalt, regionalt, nationalt og globalt trækker i de grønne kedeldragter, så vil vore børn og børnebørn arve en klimaabe, som de ikke har mulighed for at ryste af skulderen.

  • Vi mangler stadig at få den brede folkeeje til den grønne omstilling på Sydfyn.
  • Vi mangler stadig at få en fælles forståelse for, at det er nødvendig at trække på den samme hammel, for at vi lokalt kan løfte vores andel af den grønne omstilling.

Kan du forestille dig, at borgerne i Svendborg og Langeland Kommune ejer næsten 50 % af de vindmøller og solcelleparker som de lokale energiselskaber måske vil tage initiativ til?

Det kan jeg godt, hvis vi får opsat nogle klare og tydelige mål for vore borgere, virksomheder, transport og kommunerne internt. Regeringen har nemlig stadig et nationalt mål der siger, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050. Dette mål har Svendborg og Langeland Kommuner desværre også adopteret. Det skal dog retfærdigvis tilføjes, at Svendborg Kommune har det mål, at kommunen som virksomhed skal være omstillet til vedvarende energi i 2040, og at Langeland Kommune er meget mere grøn end man selv tror.

Når jeg kører over Langelandsbroen mod Langeland, så kan jeg tælle cirka 15 vindmøller i den nære horisont. Jeg synes, at broen og vindmøllerne er en velkomstportal der signalerer, at Langeland bygger bro til omverdenen, men også bidrager med grøn energi til det store fællesskab.

På Langeland er der gennem årene opstillet mere end 50 vindmøller, og det er en halv snes flere end der er i Svendborg Kommune.

Vore børn og børnebørn er vore fremtidige klima- og energiambassadører, og derfor skal vi også have styrket naturfagene og indsigten i klimaproblematikken gennem målrettet undervisning i folkeskolen, i gymnasiet og på ungdomsuddannelserne.

Afdøde præsident Kennedy ville i dag nok have sagt: Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig, men hvad du og dine kan gøre for klimaforandringerne.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php