Fælles fokus på læring

16. juni 2018

 

’Man bliver aldrig for gammel til at uddanne sig’. Sådan lyder værdigrundlaget hos HF & VUC FYN, som med undervisning i ni byer på Fyn, Langeland og Ærø favner stort set alle aldre og faggrupper. HF & VUC FYN underviser bl.a. dig, som ønsker at tage den 9. klasse, du aldrig fik, og som er nødvendig for at komme videre i et uddannelsesforløb. Dig, som får mod på at tage en videregående uddannelse og i den forbindelse har brug for at supplere med enkelte hf-fag. Og dig, som bare ønsker dig en hel hf med alle de muligheder, som sådan en nu giver.
Mulighederne er mange, og HF & VUC FYN kan være vejen til at indfri lige præcis de ambitioner, ønsker og drømme, som den enkelte har gjort sig i forhold til at dygtiggøre sig fagligt.


Fra markedsplads til vidensområde

Det er en af Svendborgs mest markante bygninger, som i dag huser HF & VUC FYN på Viebæltet 5. Bygningen blev bygget i 1932, og helt frem til 1978 kunne man se mange unge mennesker med studenterhuer gå ud og ind af huset. Det var nemlig Svendborg Statsgymnasium, som dengang havde til huse i den flotte bygning.

Området ved Viebæltet har gennem århundreder været et fælles sted for byens borgere. I første omgang som fælles græsningsjord og markedsplads, hvor man kunne komme ind på ’den anden side af hegnet’ og se kæmpedamen Rosa Rosalia gå igennem Rædselskabinettet eller høre om skoleskibet Georg Stages undergang. Undervisningen, eller måske nærmere underholdningen, var dengang af lidt mere tvivlsom karakter, men for datidens byboere har det ganske sikkert været både interessant og oplysende.

Senere blev området på det skrånende terræn ved Dronningemaen, Svinget og Viebæltet stedet, hvor en række af byens vigtige sociale institutioner og skoler blev placeret.
Svendborg Handelshøjskole – nu Musikkens Hus, Svendborg Bibliotek og i dag VUC på modsat side af vejen vidner om en del af institutionsmiljøet i Svendborg, som udgør en vigtig del af velfærdsstatens historie.

 
Videndeling, erfaring og dynamik
Der er omkring 800 kursister gennem systemet på HF & VUC FYN om året alene i Svendborg. Alle, der følger undervisningen her, betragtes som voksne mennesker, hvilket betyder, at skolens 80 medarbejdere, heraf 68 lærere, tager afsæt i de erfaringer og behov, den enkelte kursist har med sig. Det skaber en mangfoldighed og en dynamik i undervisningen, som giver gode muligheder for at unge og ældre kan bruge hinandens viden, erfaring og tilgang til at dygtiggøre sig.
Dorthe Ullegård og Anni Evertsen er afdelingsledere på HF & VUC FYN i Svendborg, og spørger man dem, hvilken arbejdsplads de repræsenterer, så høres der en tydelig stolthed i stemmen hos dem begge. Og det må siges at være med god grund. Man finder nemlig ingen anden uddannelsesinstitution med så mange valgmuligheder som VUC, når det gælder om at stykke uddannelse sammen efter helt personlige behov for faglig supplering.
– Vi favner så bredt, som det nærmest er muligt. Som kursist sammensætter man selv i samarbejde med os sit skema, eller man tager en af de fagpakker sammensat af enkeltfag, vi tilbyder, fortæller Dorthe Ullegård.
En fagpakke er en række fag, der som byggesten supplerer hinanden og sikrer en række kompetencer inden for et bestemt fagligt område. I øjeblikket tilbydes fagpakker, som gør én klar til at søge ind på uddannelser som for eksempel bioanalytiker, socialrådgiver, sygeplejerske eller pædagog.
– Vores motto hedder: fælles fokus på læring’, og strategien for 2016/2019 er, at vi vil være landets bedste VUC til at få kursisterne til at gennemføre, få dem videre i uddannelse og skabe en skole, hvor trivslen er sat højt på dagsordenen for både kursister og medarbejdere, siger Dorthe Ullegård.

 

Størst i Danmark
En fuld hf-uddannelse tager minimum to år. Her tager man en række obligatoriske fag som for eksempel Dansk på A-niveau, Matematik på C-niveau og Engelsk på B-niveau. Herudover er der en række valgfag, som man skal vælge imellem – alt efter interesse og uddannelsesmål. Det kan for eksempel være Psykologi, Tysk eller Erhvervsøkonomi. Den afsluttede hf-eksamen giver ligesom de andre gymnasiale ungdomsuddannelser (stx, hhx og htx) adgang til de korte og mellemlange videregående uddannelser. Og som noget helt unikt så kan man på HF & VUC FYN også tage en udvidet hf, så man tillige er kvalificeret til at søge ind på en lang videregående uddannelse.
– Man kan sammensætte sin enkeltfags-hf til en fuldt udvidet hf hos os. Faktisk er HF & VUC FYN hovedleverandør af studerende til universitetet, forklarer Anni Evertsen og tilføjer, at med i alt 650 medarbejdere på hele Fyn er HF & VUC Fyn størst i Danmark.

 

Teori og praksis spiller sammen   
HF & VUC Fyn har mange ben at stå på. Almen voksenuddannelse (9.-10. klasse), Forberedende Voksenundervisning (grundlæggende dansk og matematik), ordblinde-undervisning og Højere Forberedelseseksamen. I forbindelse med sidstnævnte har skolen et samarbejde med Svendborg Søfartsskole for de elever, som ønsker en gymnasial uddannelse og samtidig forberede sig på en karriere til søs.
– Hf-søfart er en tre-årig uddannelse, hvor du veksler mellem teori og praksis – og mellem gymnasiale og maritime fag. Med hf-søfart får du således både en hel hf-eksamen, en uddannelse som skibsassistent samt første modul af skibsofficers-uddannelsen, forklarer Anni Evertsen og tilføjer, uddannelsen på ingen måde begrænser de unges valgmuligheder. Men en hf-søfart kan du nemlig både søge videregående maritime uddannelser, fx som maskinmester eller navigatør, og alle mulige andre videregående uddannelser.
Der kan være mange fordele i at koble praktik med ind i undervisningen, som man gør det med hf-søfart. Således har HF & VUC FYN også andre samarbejder med erhvervsvirksomheder, hvor man sammen laver uddannelsesforløb, som er skræddersyet den enkelte virksomheds behov.
– I forbindelse med produktionsomlægninger kan det være nødvendigt, at medarbejderne skal gennem en omskoling eller styrke nogle færdigheder inden for enkeltfag, så også her viser vi, at vi er en meget fleksibel uddannelsesinstitution. Man bliver aldrig for gammel til at være her, smiler Dorthe Ullegård.

 

vucfyn.dk

 

ANNONCEBETALT INDHOLD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php