Hvem er bange for en myre?

9. juni 2018

 

AF SUSANNE GREGERSEN

 

Rigtig mange mennesker har en fobi, faktisk omkring en kvart million danskere, og nogen er voldsomt generet af fobien. Der kan være en rigtig god grund til, at gøre noget ved fobien, da den f.eks. kan føre til flere fobier eller generaliseret angst.


Hvad er en fobi
De fleste kender til at være bange for at flyve, for edderkopper, slanger eller andre smådyr, for store forsamlinger eller noget helt andet… Når angsten har betydning for valg og beslutninger i hverdagen, er angsten blevet til en fobi.


En fobi er en intens angst eller afsky for noget, der er knyttet til en specifik ting, aktivitet eller situation. Denne angst er som regel irrationel, og udefra set urimelig, ikke desto mindre kan den ikke beherskes.

Normalt er angst en brugbar følelse, som hjælper os med at undgå fare.

Vi er designet til at frygte det, der gennem vores udviklingshistorie har været en trussel for vores liv. Først når denne angst kommer ud af proportioner og ikke er i overensstemmelse med den reelle fare mere, er det en lidelse – en fobi.

 

Symptomer
Symptomerne er meget lig andre angstsymptomer med hjertebanken, hyperventilering, kvalme, mundtørhed, sved og trykken for brystet. Som med så mange andre symptomer er det individuelt, hvilke symptomer der er de mest fremherskende, men typisk for alle fobier er, at man undgår det, der udløser fobien.
Slip fobien
Fobier kan behandles og der er endda forskellige måder, der fjerner dem effektivt. Bl.a. er der gode resultater ved kognitiv adfærdsterapi.
I helhedsHUSET kan man arbejde med angst og fobier med vores psykoterapeut Rikke Vesterled, som har stor erfaring med at arbejde med angst især hos børn.

Jeg tilbyder selv en anden evidensbaseret behandling mod angst og fobier, som er mindfulness. Det kan være enten individuel mindfulness eller gruppeforløb. Fordelen med mindfulness er, at man samtidig få indsigter og værktøjer til mere nærvær og glæde i hverdagen.

Mindfulness er træning af opmærksomhed og bevidst nærvær, så det bliver lettere at være i nuét. De fleste af vores tanker handler om at tolke og vurdere fortiden eller fremtiden, og disse vurderinger medbringer mange følelser – bl.a. angst og nervøsitet, som mindskes eller helt fjernes med mindfulness.

Jeg har også hjulpet mange af med en fobi gennem hypnoterapi. En enkeltfobi som f.eks fobi for at flyve eller for edderkopper fjernes ved en eller få gange hypnoterapi – (terapi i hypnose).

Mandag den 11/6 kl. 19-21holder jeg foredrag i helhedsHUSET om fobier – se mere på www.helheds-HUSET.dk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php