Verdens bedste rygeost kommer fra Gundestrup

19. juni 2018

 

Når purløgene er 3 mm. høje så starter rygeostsæsonen. Så vil alle spise rygeost, og det er kun de nye danske kartofler og jordbær der i en periode kan give rygeosten en smule konkurrence. Så falder salget af rygeosten en smule, men er hurtigt oppe igen og holder sig på benene lige til oktober.

På Gundestrup Mejeri & Bryghus laver de verdens bedste rygeost. I hvert fald hvis man spørger Jørn Hoff, som ejer stedet, der indtil 1983 fungerede som andelsmejeri og havde gjort det i 95 år. I dag er mejeriet det eneste tilbageværende i Svendborg Kommune.
Måske der er noget om snakken i det han siger. Hvor skulle man egentlig få en rygeost der var bedre end fra Gundestrup. Her bliver den nemlig lavet med hjertet på rette sted og ligesom man gjorde det på gårdene i gamle dage. Den eneste forskel fra dengang og til nu, er måden rygeosten er pakket på.
– Vi har givet vores rygeoste en ny og forbedret emballage, som sikrer dens holdbarhed. Nu er osten pakket med vaccum, så er man nemlig sikker på, at intet kan åbnes fra mejeriet til køledisken i forretningen, forklarer Jørn Hoff som også er begyndt at eksportere de populære rygeoste fra hans mejeri.

– Tyskerne, japanerne og amerikanerne er helt vilde med røgvarer, og når vi vaccumpakker ostene, så kan vi være helt sikre på, at de er friske, når de når frem. Vi forlænger holdbarheden på den måde, siger han og tilføjer, at han ikke selv kunne drømme om at spise noget som ikke er helt friskt.

 

Ost som i gamle dage
i 2007 købte Jørn Hoff Gundestrup af Ullerslev Mejeri og besluttede sig for både at lave gode oste og spændende øl. Det betyder, at vi i dag kan nyde såvel dejlig fynsk ost, med mælk fra fynske køer, får og geder, og få et velsmagende glas fynsk øl fra Gundestrup. Begge dele fremstilles efter gamle metoder og traditioner – og hjertet er med hele vejen.
– Det tager tre dage præcis at lave en god rygeost. Man kan ikke snige sig udenom eller skyde genvej – tre dage. Fra osten er pakket her hos os går der 24 timer, så er den i forretningen. Det vil sige, at fra den er røget, som jo er den sidste del af processen inden den forlader mejeriet, kan den være hjemme på køkkenbordet 24 timer efter. Så er den dæleme frisk, smiler Jørn Hoff som laver flere forskellige rygeoste.
– Vi laver rygeoste af både skummetmælk og sødmælk samt en økologisk. I gamle dage var der kommen i rygeost, så det laver vi naturligvis også. Faktisk var kommen noget man tilsatte for at give skummetmælksosten smag. Når mælken kom til mejeriet fra gårdene, så skummede man fløden fra, og tilbage havde man så skummetmælk, som ikke smagte af så meget. Så hældte man kommen på og fik den klassiske smag, vi kender. Knapost, kaldte man det, fortæller Jørn Hoff.

En smuk ost
Selvom hele Gundestrup nærmest er lukket af røg fra rygeovnen på Gundestrup Mejeri lige for tiden, så laves der også andre oste fra mejeriet. Også disse fremstilles efter håndværksmæssige principper og gamle opskrifter. Ostene er af forskellige lagringer og fedtprocent fra lager til fuldfed. Godt og vel fem ton mælk om ugen laves der ost af fra Gundestrup Mejeri, og lige for tiden er der særligt én ost som kan få Jørn Hoff til at komme i den syvende himmel – en gedeost.
– Vores lagrede gede-Fynbo- ost er noget af det smukkeste jeg har smagt. Jeg har meget at sige om ost, men det er virkelig kun de få som er så smukke som denne, lyder det ganske ærligt fra Jørn Hoff.

Man kan købe ostene fra Gundestrup Mejeri i butikken på selve stedet, Åbyvej 49, Gundestrup – Vester Skerninge. Her kan man også få mange andre lækkerier bla. honning, marmelade og naturligvis øl fra eget bryghus. Og skal man have en god øl til rygeosten, så finder man et kompetent bud fra Jørn Hoff:
– En god stærk mørk øl eller en hvedeøl er godt at drikke til rygeost, og skal man virkelig forkæle sig selv, så bør man naturligvis smage en ’Sol over Gundestrup’, som er en kiks eller skive brød med rygeost og solbærmarmelade, anbefaler han.

Butikken har åben torsdag-fredag kl.14-17 og lørdag kl.10-13.

Gundestrup Mejeri & Bryghus er også at finde på Kulinarisk Fødevaremarked i år, og som noget nyt kan man denne gang ryge sin egen ost på stedet.

– Vi laver en primitiv rygeovn på stedet, så kan folk prøve kræfter med at lave rygeost, smiler Jørn Hoff som også har smagsprøver med af oste og øl – naturligvis.

 
mejeri-bryg.dk

 

ANNONCEBETALT INDHOLD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php