Kvalificeret undren over verden

21. juni 2018

 

AF ERIK H.A. JAKOBSEN

 

Jeg elsker at læse – men helst i analog form. Jeg elsker at holde en bog i hånden, at bladre i et lækkert tidsskrift (som det, du holder i hånden), og jeg elsker knitren af avispapir. Det bliver ikke min skyld hvis og når den sidste papiravis lukker og det sidste trykte tidsskrift går ind.

Men det er ikke kun den taktile oplevelse der får mig til at foretrække gammeldags formidlingskanaler. Jeg elsker også at blive præsenteret for noget jeg ikke selv har opsøgt. Jeg elsker at ”græsse” i aviser og tidsskrifter, hvor jeg hver gang møder noget spændende og interessant, som jeg ikke kendte i forvejen eller ikke selv ledte efter.

Er det en ordentlig avis (eller tidsskrift) har jeg en vis tillid til at der er lavet solid research af en dygtig journalist. Regelmæssig læsning giver mig også en ide om hvilke skribenter der er dygtige og gode formidlere, og de kan skrive om næsten hvad som helst. Det skal nok være interessant.

I én af mine aviser (Information) har jeg netop læst en omtale af en genindspilning af Ray Bradburys klassiske dystopi, Fahrenheit 451, om et fremtidssamfund, hvor en brandmands job er at brænde bøger, da regimet ønsker at kontrollere den information, borgerne har adgang til. Instruktøren udtaler i artiklen, at han holder af fysiske bøger, fordi ingen kan ændre i dem når de først er trykt.

Og videre: ”En digital bog kan blive censureret og ændret, og det har igen med min frygt for internettet at gøre.” Herefter nævner han flere eksempler på information, der er blevet fjernet eller ændret uden at nogen opdagede det i første omgang. Hvordan skal man så kunne vurdere den oprindelige kilde?

Dette er den tredje grund til at jeg foretrækker fysiske informationskanaler: Jeg har heller ikke helt tillid til nettet.

Når jeg læser noget på nettet tænker jeg på hvem der har skrevet det jeg læser, hvorfra oplysningerne stammer og hvor mange led disse kan have gået igennem. Eller hvor mange gange de kan være ændret siden de oprindeligt blev skrevet.

Det er en vigtig grund til at jeg samler på bøger og på avisartikler. Med den fysiske kilde i hånden ved jeg at det stået dér på dét tidspunkt.

Alting koster noget – også gratis information på nettet. Prisen kan blive kvaliteten af den viden, vi forsøger at bygge vores forståelse af verden på, og dermed grundlaget for vores ageren i et demokrati.

Så: læs aviser, tidsskrifter og bøger, og brug nettet med omtanke. Den absolutte sandhed er nok en utopi – men derfor kan man jo godt forsøge at komme så tæt på som muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php