Vi kommer lige flyvende ind til kaffen på søndag

7. august 2018

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Flyvepladsen ligger nærmest i baghaven til forældrene Lica og Frank Radmer på Tåsinge. Så selv om datteren Maria Louise Radmer bor i den anden ende af landet, så kunne hun udmærket ringe og sige til forældrene, at hun lige kom forbi til eftermiddagskaffen. Maria Louise er nemlig pilot og således blandt de ganske få af civile piloter i verden som er kvinder.

Når man spørger Maria Louise’s far Frank, så kommer det ikke som den helt store overraskelse at hans datter er blevet pilot. Frank Radmer’s bror er pilot, og i barndomsårene på Tåsinge, havde Maria Louise stor interesse i det her med at flyve og ikke mindst selv kunne flyve en flyvemaskine.
– Jeg har nok altid været lidt af en drengepige. Fart over feltet skulle der være, og hvis ikke det var på vandski, så var det noget andet. Bare der var fart og spænding, fortæller Maria Louise, som i dag både må flyve med passagerer og i fly med jetmotorer – og det kommer man ikke sovende til.

 

Få kvinder er piloter
Amelia Mary Earhart var den første kvindelige pilot, der fløj alene over Atlanterhavet. Trods storm og defekt måleudstyr nåede hun over, kun få år efter Lindberghs berømte flyvning. Selv om flyvning i 1932 var i hastig vækst, så var kvindelige piloter et sjældent syn. Og en kvinde, der havde fløjet alene hele vejen over Atlanten, var aldrig set før.
Her 86 år senere er det stadig et fåtal af kvinder der bliver piloter. Man vurderer, at antallet på verdensplan blot udgør mellem tre og seks procent af de 130.000 piloter, der arbejder for et flyselskab. Kun ti ud af 600 danske piloter i SAS er kvinder. Det svarer til 1,67 procent.
Den statistik havde den 28 årige kvinde fra Tåsinge tænkt sig at lave om på, og så var der kun én ting at gøre – gå i gang med sin pilotuddannelse.

Må flyve de helt store maskiner
Det kræver først og fremmest tre ting at blive pilot: 1) et godt helbred, 2) gode matematik kundskaber, 3) en god bank. Det koster nemlig op mod 800.000 kr. at tage en pilotuddannelse i Danmark. Blandt andet fordi, at det kræver mange flyvetimer. En flyvetime koster omkring 2.300 kr.
Når det er faldet på plads, så er det bare med at hænge i. Pilotuddannelsen er krævende og der er dels meget teori og teknisk viden, man skal kunne, samt rigtig mange flyvetimer for at opnå de forskellige certifikater som pilot.
Det første man tager er en ‘Private pilot licence’, som betyder, at man må flyve mindre propelfly og flyve med venner og familie. Næste step er så at blive opgraderet til kommerciel pilot – altså at man må flyve mindre fly med passagerer. Til sidst tager man det certifikat som giver mulighed for at flyve de store flermotorers jetfly med mange passagerer som f.eks. en Airbus 320 eller en Boeing 737.
Maria Louise har taget hele pivtøjet. Hun har haft mere end 260 timer i luften og har bestået alle sine eksamener første gang. Hun mangler nu blot at få en ansættelse som pilot i et flyselskab.
– Jeg har været under uddannelse i 2,5 år, og nu glæder jeg mig meget til at komme ud og flyve de store maskiner, siger hun og fortæller, at hun netop har været på et uddannelsesforløb i Irland, hvor det handlede om at skulle flyve 100% på instrumenter og lære at samarbejde i cockpittet piloterne imellem.
– Det er noget helt andet at flyve på instrumenter end det er at flyve med den direkte visuelle kontakt med jorden, forklarer hun.

Vi tar’ en flyver
Maria Louise bor i dag i Dronningmølle på Nordsjælland med sin kæreste Jeppe, som i øvrigt er helikopterpilot. Hendes far Frank Radmer driver lyd- og lysfirmaet Frama Music på Tåsinge og hendes mor har Frisøren i Brogade. Begge forældre har en travl hverdag, så afstanden til datteren og svigersønnen gør, at man ikke lige ses hver anden dag.
Med mindre man altså tager en flyver.
– Jeg har et rigtig godt forhold til Starling Air på Tåsinge, hvor her jo er en god landingsbane, så i et lejet fly kan vi fra Nordsjælland være til kaffe hos mine forældre på en lille times tid, smiler den unge kvindelige pilot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


Køb billet til teaterforestillingen
den 28. og 29. sept. her

NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php