Bosætning kommer ikke af sig selv

9. august 2018

 

Hvis der er noget som kan gøre en ejendomsmægler glad, så er det når befolkningstilvæksten stiger. Det betyder flere hushandler og således øget aktivitet på boligmarkedet, og så bliver der mere arbejde til ejendomsmæglerne.

Martin Lehrmann er indehaver af LokalBolig i Svendborg, og som ejendomsmægler følger han udviklingen på nært hold. mitsvendborg.dk har spurgt ham, om vi gør nok, for at tiltrække flere til Svendborg, og om vi gør det rigtige. Statistikken viser nemlig, at befolkningstilvæksten er minimal, at nyt boligbyggeri i de seneste år er i bund, og at den befolkningsgruppe som tæller de 25-39 årige – de som gerne skulle tegne fremtidens Svendborg – ligger i den nedre ende med blot 8.675 indbyggere ud af et samlet befolkningstal på 58.698.

Tænk visionært
Der er dejligt i Svendborg. Her er saltvand, sejlere og spillemænd, og byen har et rigt og mangfoldigt kulturliv. Rammerne for ’det gode liv’ er perfekte.
Svendborg Kommune har med Kommuneplan 2017 – 2029 lagt en strategi, der skal fremme bosætningen og erhvervsudviklingen i kommunen gennem det gode liv med fokus på et kreativt, sundt og maritimt liv. Det er blandt andet det, som skal få flere til at flytte til Svendborg.
 – Ingen kan være i tvivl om, at vi har noget helt særligt at byde på i Svendborg. Især musiklivet og det kulinariske er helt unikt. Og så er her mange ildsjæle, som får tingene til at ske. De udgør et kæmpe aktiv for hele kommunen. Ja, jeg vil faktisk sige, at det er dem, som trækker en stor del af læsset, siger Martin Lehrmann og holder en kort pause, læner sig frem i stolen og tilføjer:
– Men skal vi overleve i fremtiden, så er vi nødt til også at tænke større og mere visionært. Det er ikke nok, at man kun taler om Svendborg på Fyn, vi skal række meget længere ud, siger han.

Den gode bosætningshistorie
Kulinarisk Fødevaremarked trak en weekend i juni godt 12.700 mennesker til Svendborg. En tilbagevendende begivenhed som igen i år satte Svendborg og Sydfyn på landkortet.
– Det er præcis sådan noget, vi skal dyrke noget mere. Der må være stort potentiale i at fremme bosætningen ved at dyrke udviklingsmulighederne for det kulinariske i vores område, siger Martin Lehrmann. Og han er ikke alene om den betragtning. Mikael Hansen som er daglig leder af Kulinarisk Sydfyn, og som bla. står i spidsen for fødevaremarkedet, kommer med et konkret eksempel:
– I Oure ligger Mosgård Whisky, som er et er et mikrodestilleri med gode håndværksmetoder efter skotsk tradition. De valgte at flytte både familien og virksomheden fra Skive til Sydfyn, da her er det netværk af små økologiske producenter, som gør, at de kan udvikle deres virksomhed præcis som den er tænkt. Det er en rigtig god bosætningshistorie, fortæller Mikael Hansen som p.t. er med i et projekt med de fire fynske kommuner: Ærø, Langeland, Fåborg-Midtfyn og Svendborg, om at gøre området til en kulinarisk distination, ved at skabe mere vækstgrundlag for kulinariske producenter.

 
Boliger til alle
Skal vi tiltrække flere til at bosætte sig i Svendborg, så skal der først og fremmest være gode boliger til alle. Martin Lehrmann hilser det eksklusive boligbyggeri på Jessens Mole på Svendborg Havn velkommen, men han ser også gerne nybyggeri i den anden ende af skalaen.
I 2017 blev der opført blot 21 nye parcelhuse og et enkelt rækkehus, og det er for lidt, mener Martin Lehrmann.
– Almindeligt boligbyggeri er en mangelvare i Svendborg. Vi kunne både sælge og udleje mange lejligheder og rækkehuse, hvis de var her. Der er både købere og sælgere i markedet til den kategori. Vi mangler især rækkehuse og lejligheder til seniorer på 60+ i et prisniveau fra 1,5 – 2 mio. kroner. Når der er lækre boliger til seniorer at flytte ind i, så bliver der også huse til salg til børnefamilier, og det er første skridt i at tiltrække tilflyttere, siger Martin Lehrmann.

 

Aktiviteten øges på boligmarkedet               
I perioden frem til 2030 forventes der i gennemsnit et årligt boligbyggeri på 164 boliger i Svendborg Kommune, fordelt primært på̊ parcel-, række- og etagebyggeri.
Der er en forventning om, at aktiviteten på boligmarkedet øges de kommende år. Udviklingen de sidste tre år viser, trods et lavt niveau for boligbyggeriet, at både tilflytning og fraflytning for kommunen er steget. Det giver et billede af, at der også̊ i de kommende år, vil være en større aktivitet på boligmarkedet, herunder også̊ i forhold til nybyggeri.

Den største befolkningsgruppe i Svendborg Kommune er de 40-59 årige, som der er 15.842 af, skarpt efterfulgt af de 60-74 årige som tæller 12.114 mennesker.
I 2017 var der 3.469 tilflyttere og 3.188 fraflyttere fra kommunen, hvilket giver en lille befolkningsfremgang på 281.

Det samlede folketal forventes at blive på 60.493 personer i år 2031, hvilket ligger godt 1.800 personer over det nuværende folketal i Svendborg Kommune.

(Kilde: Befolkningsprognose 2018-20131 udarbejdet af Cowi og Svendborg Kommune).

lokalbolig.dk
Læs næste gang:
Er vi som huskøbere i Svendborg blevet forvente – måske endda forkælede i forhold til markedet. Alle vil vi have den bedste beliggenhed til en god tilbudspris. Men det ’perfekte’ billige hus findes bare ikke.
Skal vi blive bedre til at spørge os selv, hvad vi går efter, og være mere realistiske i vores mål.

 

ANNONCEBETALT INDHOLD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php