De angste unge – hvad gør vi dog?

10. august 2018

(Modelfoto: Colourbox)

 

AF ANNA HOLMGAARD

 

Stigningen i antallet af unge, der lider af angst, depression og stress er i markant stigning. Særligt unge piger mellem 16 og 24 år er ramt hårdt. Op mod hver fjerde i gruppen er ramt af ovennævnte udfordringer – og de kan ikke klares med tidligere generationers mantra – knib ballerne sammen, tag dig sammen, op med hovedet og op igen.

Verden er uendeligt meget anderledes end dengang, det kunne løse problemerne – og hvem ved så i øvrigt, om det løste problemerne. Man kan i hvert fald se, at f.eks. min generation har særdeles svært ved at knytte varige relationer – hvert andet ægteskab går f.eks. i stykker.

Så er de unge (og vi voksne?) blevet en flok slapsvanse, der ikke kan finde ud af livet. Nej til det første, ja til det næste.

 

Klummen her handler om de unge, som er vores fremtid – det kan godt være at vi voksne har førertrøjen ift indflydelse og magt, men det er nu engang de unge, der er vores fremtid. Ovennævnte tal fortæller, at vi på ingen måde er vores opgave voksen – heller ikke selv om vi netop er voksne. Jeg savner i den grad mere ’hvordan løser vi dette problem’ end det udbredte ’her har vi godt nok et problem, sikke noget lort’. Fordi det kræver selvransagelse og vilje til at ændre f.eks. vores skolesystem. Og det er en stor mundfuld, der ikke gøres nemmere af at de, der beslutter det hav af prøver, målsætninger, planer og dermed den indbyggede (og italesatte) mulighed for at være en fiasko – ja, det er meget, meget ofte halvgamle m/k’er. Jeg opfordrer til et oprør, måske endda civil ulydighed. 

Boykot prøverne. Sig til jeres unge, at det er rygende ligegyldigt, om de deltager. Verden udvikles nemlig ikke af 12-taller fra unge med psykiske problemer, der æder betablokkere for at komme op om morgenen. Men af hele mennesker med lyst til livet.

Culture eats strategy for breakfast, som George Soros, utroligt succesfuld forretningsmand siger. Dvs at hvis vi ikke ændrer kulturen, så er strategierne blot papir, der i øvrigt smadrer unges selvværd undervejs. Jeg er rystet over, at man på blot 10-12 år kunne ødelægge målet og kulturen i skolerne, der fremmede dygtighed, samarbejdsevne og social kompetence hos danske folkeskoleunge. Da ordet PISA-undersøgelse blev sagt for første gang gik de gamle politikere i panik.

Uhada: Kan de ikke læse? Kan de ikke regne så godt som japanske unge (der har høje selvmordsrater) eller finner, der har det samme?

Vurdér selv, om vi gjorde et godt bytte: En folkeskole, et uddannelses-system, der smadrer unge indefra. Til gengæld er de dygtige til at læse.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 


Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php