Boliger og liv på havnen

1. september 2018

(Foto: Aline Lessner/imagebank Sweden)

 

AF SUSANNE LINNET AAGAARD

 

For fem år siden sad vi i tømmerværkstedet på Frederiksø og hørte om udviklingen af den gamle industrihavn i Malmø. Vi var inviteret til borgermøde som del af havneudviklingsprocessen her i Svendborg, og der var virkelig inspiration at hente. I Malmø var gader, stræder og byggefelter var lagt ud med samme tæthed og variation som i gamle bydele. Byggegrundene var udbudt i små felter, så gadebilledets arkitektur blev mangfoldig. Fra Malmøs Kommunes side ønskede man åbne gårdrum, så bygherrer fik kun mulighed for en ekstra etage, hvis gårdrummet var åbent for offentligheden. 

 

Et af de mest spændende områder i Malmøs havn er Bo01 (foto) med 600 boliger, kontorer, butikker og serviceerhverv. Her er interessante eksempler på, hvordan man kan variere mellem tæt-lavt boligbyggeri, etagebyggerier og høje huse. Bo01 er kendetegnet ved tæthed, varieret arkitektur og uens mellemrum mellem husene. 

 

Bo01 er da også et af forbillederne i kommunens udviklingsplan for Svendborg Havn fra 2014. Lad mig genopfriske visionen heri: ’Svendborg Havn skal være en åben og bæredygtig bydel med rod i den maritime arv – her skal arbejdspladser, uddannelser og boliger leve i tæt samspil med kulturelle tilbud og aktiviteter på vandet’. Den vision tror jeg, at der er stor opbakning til hos byens borgere. 

 

I planen står der, at der skal være ’boliger til en bred vifte af aftagere’, fx ’ældre som ønsker at fravælge enfamiliehuset og haven, unge der tiltrækkes af byens puls og yuppies, som også er tiltrukket af byens kulturliv og kreative netværk’. Og der står at ’gennemsigtighed eller kig ind gennem bebyggelsen er et styrende parameter’. I kommunens egne visualiseringerne af Fremtidens Havn kan der maksimalt bygges i tre plan. Det er dog med Skærbæks boligblok de facto blevet til fem plan, da det fire etager høje byggeri er hævet et helt plan fra terræn. Der er udsigt, men intet indkig, og den bidrager ikke til oplevelsen af liv på havnen.

 

Kære politikere. Der ER allerede liv på havnen – skabt ikke mindst af unge mennesker og plads til foretagsomhed. Når I nu vil udbyde flere byggefelter, er det nemt at blive fanget af nødvendighedens politik. At udbyde store byggefelter, da det er her, investorer ser de største muligheder. At tillade lukkede karréer med dyre lejligheder, da ejendomsmæglerne har køberne til disse. Og samtidig er der jo regnearkets tydelig tale. Kommunen fattes penge. 

 

Men tænk jer om. Vi har ikke valgt jer til at finde de lette løsninger. I er valgt til at tage de rigtige beslutninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php