Mig, mig, mig ..

5. november 2018

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør – mitsvendborg.dk

 

“Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.”
De berømte ord fra John F. Kennedys indsættelse som USA’s 35. præsident den 20.januar 1961, har for længst skrevet sig ind i historien med budskabet om, at vi hellere skal spørge os selv, hvordan vi kan være til gavn for samfundet, og ikke omvendt. Men tendensen viser desværre, at vi i nogen grad bevæger os i den modsatte retning og ’mig-først-kulturen’ lever i bedste velgående. Derfor giver Kennedys ord måske mere mening end nogensinde lige her i 2018.

Facebook – det såkaldte sociale medie, som 2,2 milliarder mennesker benytter verden over, er et godt eksempel på hvordan vi søger tættere ind i os selv, selv om nogen måske ville mene det modsatte. I virkeligheden er det jo alles platform til selvbekræftelse, når vi dyster på likes og higer efter opmærksomhed blandt alle ’vennerne’ – men hvor Facebook bliver det ensomste sted i verden, når ingen gider like dig, som en af byens spillemænd synger. Det er da et paradoks som er til at tage at føle på.

En af dem som har formået at skabe debat og tale ind i og imod tidens tendenser er professor i psykologi Svend Brinkmann. I de seneste år har han skubbet til samfunds- debatten med sine bøger og foredrag i et opgør med tidens selvudviklingstyranni. Han omtales som en af landets vigtigste intellektuelle med sine betragtninger som efterlader nogle grundlæggende og eksistentielle spørgsmål: Hvad er værd at stå fast på i tilværelsen? Hvad har vi som mennesker pligt til at gøre? og hvad er overhovedet et meningsfuldt liv?

For hvorfor er det vi har så travlt? Hvorfor er det vi skal være i konstant personlig udvikling, være omstillingsparate og lære at favne os selv inden vi kan noget som helst? Hvorfor er det overhovedet at vi skal se indad i stedet for at se meget mere udad.
Konstant tudes vi ørerne fulde om, at vi skal finde ro i os selv, dyrke mindfulness og søge den indre balance og egen-identitet. Til hvad? Hvem siger vores livsbane skal være klarlagt på forhånd.

Når voksne mænd ’lige skal mærke efter’ inden de kan træffe en beslutning som matcher egne behov, ja, så er jeg i hvert fald en af de første til at forlade lokalet. Hvad blev der er fællesskabets sande værdi- er – de demokratiske værdier – evnen til at se udover egne behov. Bliver vi bedre til at lytte, som vi lærte i skolen, så hører vi måske fællesskabets røst, frem for vores egen indre stemme. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


Køb billet til teaterforestillingen
den 28. og 29. sept. her

NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php