Er du nu helt sikker på det?

8. november 2018

 

AF ERIK H.A. JAKOBSEN

Vi havde nogle fantastiske løvfaldssommerdage op til dette års efterårsferie, og på én af disse dage stod jeg og betragtede den smukke solnedgang, med nogle få skyer og en række kondensstriber efter fly, som dannede et enkelt, men uregelmæssigt geometrisk mønster. Ikke at disse contrails (som de hedder) er smukke i sig selv, men de generer mig ikke.
Andre bliver noget mere bekymrede over disse spor på himlen, da de helt sikkert mener at vide at der er tale om ”chemtrails.” Det, som mange fly udleder, skulle ifølge denne teori ikke kun overvejende være harmløst vanddamp, men tilsat forskellige kemikalier, med det formål enten at kontrollere vejret, eller – værre endnu – at påvirke folks biokemi, og dermed gøre dem lettere at manipulere og styre. 

Det er jo en voldsom påstand, med vidtrækkende konsekvenser, men blot dét at jeg har brugt ordet ”teori” ovenfor kan (har jeg erfaret) ophidse nogle af tilhængerne, der anser dette for et faktum, hvorfor de anser sådan én som mig, der tvivler, som naiv. Eller allerede passiviseret…
De første gange jeg mødte denne bebrejdende skråsikkerhed, følte jeg mig lidt dum og ”sat på plads.” Nu undres jeg over netop skråsikkerheden. Hvorfor er visse mennesker så sikre på sådanne ting? Det gælder i høj grad også en række påstande om angrebet på World Trade Center. Her møder jeg jævnligt folk, der med overbærende mine påpeger at de ”retstekniske beviser” underbygger ideen om et amerikansk orkestreret missilangreb på Twin Towers.
Hvad har de af førstehåndsviden om det, de udtaler sig om? Det kan være svært at få svar på. Jeg har endnu ikke mødt en person, der faktisk var til stede på Manhattan 11. september 2001, og hvis man var, havde man helt sikkert ikke noget klart overblik over hvad der faktisk foregik. Derfor må den viden, de fleste tilhængere af sådanne teorier mener at have, stamme fra bestemte personer eller hjemmesider. Disse folk eller hjemmesider vælger man så at tro på – og kalde det viden. Det kan man have mange grunde til, og jeg kan sagtens forstå mistillid til politikere, til USA, sikkerhedstjenester m.m. Men personligt véd jeg ikke ret meget. Det meste af det, jeg ”ved” er information fra kilder, jeg har valgt at have tillid til. Og det må jo gælde os alle. 
Hvis vi skal kunne tale nogenlunde meningsfuldt sammen må der vel også være plads til ”tvivlens nådegave” og til at mødes på midten til fælles afklaring. Ellers ender vi med at sidde i små grupper i hvert vort ekkokammer. Det opbygger man ikke meget samfund på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php