Det handler om glas

27. november 2018

 

En vandrehistorie siger, at fordi glas er væske, er dette årsagen til, at en gammel vinduesrude er tykkest forneden, fordi glasset er sunket. Sandheden er, at i gamle dage blev vinduesruder lavet af mundblæst glas som blev klippet op og rettet ud, og derfor blev det fuldt af skævheder. I dag laves glas ved, at smeltet sand bliver trukket henover et flydende tin bad, og gør derved glasset utroligt lige i både tykkelsen, samt i skævheder.

 

Hent inspiration i showroom’et
I Rytterskoven 10 i Svendborg ligger Glarmester STENDER, og har gjort det siden de flyttede adressen fra Gudbjerg ved årsskiftet. Forretningen drives af Henning Stender, som med 25 års erfaring som glarmester ved en masse om glas. Og vi ved jo godt, at glas det er ikke bare sådan lige at arbejde med. Det er skarpt og skrøbeligt, og man kan ikke selv rigtig gøre så meget med glas – udover måske at skære en lille rude til drivhuset, og håbe på, at Falck-kassen er fyldt med plastre. Så når det handler om glas, så er det bedst at overlade det til en glarmester.
Man parkerer lige ved døren, når men besøger Glarmester STENDER, og det første man træder ind i er et showroom, som viser et udvalg af inspirerende glasløsninger. Brusekabiner i lækkert elegant glas-look, er en af de ting Henning Stender laver en del af. Og der findes et hav af forskellige muligheder, hvor farver og design kan specificeres lige præcis, som man ønsker det. Det er nemlig forskellen i at købe den ’færdige’ brusekabine på standardmål, i forhold til at lade glarmester STENDER om opgaven.
– Vi laver unikke løsninger. Der er ganske enkelt ikke to brusekabiner, som vi har monteret, der er ens. Hos os findes der ikke standardmål – vi laver alt helt efter kundens ønsker og behov, siger Henning Stender og viser sammen med sin hustru Lisa Stender, nogle af de muligheder der er. Det var i øvrigt Lisa Stenders far, Mogens Stender, der startede firmaet i 1951. I dag er det, efter en årrække med andre ejere, købt tilbage i familien og drives af Henning og Lisa Stender.

 

Designede glasløsninger
Udover de unikke brusekabiner, som også kan fås med flere typer glas – både i forskellige farver og med kalkafvisende glas, så tilbyder Henning Stender også indramning af billeder og laver spændende glaspartier til terrassen, altanen eller kontoret. Sidstnævnte kan være den helt perfekte løsning, når man ønsker at skabe åbenhed rummene imellem i et kontormiljø.
– Det giver ofte god mulighed for at få dagslys ind i alle rum med glasvægge. Vi kan også adskille med farvede glasløsninger, glas med tekstiler eller designet glas, og så kan man kombinere glasset med gode lydisolerende egenskaber for diskretion rummene imellem, forklarer Henning Stender og hans hustru viser hvor let det er at rengøre.
– Vi sælger intet mindre end verdens bedste glasrens. Det bliver produceret i USA, og går som varmt brød. Faktisk har vi en kunde fra Nordfyn som kommer her ofte og køber en hel kasse. Så har hun til alle i familien, smiler Lisa Stender. Verdens bedste glasrens er på sprayflaske og kan købes for en halvtredser.

Krystalglas og villaindbrud
Kan man lave huller i glas? slibe skår væk på kanten af gamle krystalglas? eller få lavet et spejl på 2×2 meter? Ja, det kan man faktisk. Henning Stender har maskiner til det hele, og ved hvordan det skal gøres.
Skal man have lavet et hul i et vindue eller en glasvæg, så foregår det ikke helt som i Olsenbanden film, hvor man lige kører en tur rundt med diamantskæreren, og giver det et prik med en hammer det rigtige sted. Faktisk kan det slet ikke lade sig gøre, uden at man kan prikke hullet fra den modsat side, end den man har skåret. Henning Stender foretager mange forskellige specialopgaver indenfor glas, og har derfor maskiner på værkstedet i Rytterskoven som både kan lave huller i glas, tilskære store spejle eller slibe skår af gamle krystalglas, så de nærmest bliver som nye. Han har også et bredt udvalg af forskellige glas på lager f.eks. brændeovnsglas, restaureringsglas til gamle huse eller for den sags skyld buede glas. Kort sagt et rigtigt glarmesterværksted.
Det meste arbejde foregår dog ude i marken, og ikke mindst i villakvartererne på det meste af Fyn. Der er nemlig stadig mange villaindbrud, som glarmesteren må rykke ud til efterfølgende.
– En del af vores arbejde handler om knuste vinduer og terrassedøre som er smadret ved villaindbrud. Når det sker, så skal skaden hurtigt laves, så vi rykker ud og udfører afdækning og reparation af glasskader. Vi er med i Glarmestrenes døgnvagt, som er en vigtig del af vores servicekoncept, og vi udfører den slags opgaver på store dele af Fyn, fortæller Henning Stender som udover Lisa Stender, som medarbejdende hustru, også har to glarmestersvende ansat og sønnen Christian som 2.årslærling i glarmesterfaget – naturligvis.

glarmester-stender.dk

 

Vidste du at ..
.. Man skal helt tilbage til det 4. årtusinde f.Kr. for at finde de allerførste produktioner af glas. Det var i det østlige Middelhavsområde og Nærorienten, og der var tale om glasperler og små glasbeholdere. Først i midten af 1. århundrede f.Kr. i Syrien blev glaspustning opfundet – men det er en helt anden historie.

 

ANNONCEBETALT INDHOLD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php