Når drivkraften er kærlighed til håndværket

28. november 2018

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Der var engang, hvor whisky kun var noget forbeholdt skæg-stubbede cowboys, sammenbidte søulke og tweed-klædte fårehyrder i det skotske højland. Sådan er det heldigvis ikke mere. I dag nydes whisky verden over af alle typer mennesker.

Ordet “whisky” stammer fra det waliske ord med samme betydning: “wysgi”, og som er afledt af det skotsk gæliskeord “uisge beatha” – livets vand. Og netop vandet i whiskyen er af afgørende betydning for smagen.
Speyside er et område i regionen Highlandi det nordlige Skotland,hvor her destilleres whisky.

Regionen gennemskæres af floden Spey som både giver navn til regionen og vand til destillerierne. Men det er ikke i Skotland denne historie foregår. Det er på Sydfyn.

 

Det goe’ fynske vand
I Oure på Sydfyn ligger gården ’Fredelighed’, hvor det økologiske mikrodestilleri Mosgaard holder til. Her har ægteparret Gitte og Jes Mosgaard fremstillet både whisky og gin siden 2015.
De er tilflyttere fra Skive, og det var ikke helt tilfældigt, at det lige præcis blev på Sydfyn, at de etablerede deres destilleri.
– Gitte og jeg havde en drøm om at skabe en virksomhed sammen, og da Sydfyn er et mekka for små lokale producenter med passion for gode råvarer og økologisk drift, så lå det os helt naturligt, at det skulle være her, fortæller Jes Mosgaard og tilføjer at Sydfyn samtidig har meget hårdt og mineralsk vand i undergrunden, som giver de bedste betingelser at lave whisky på.
– En tommelfingerregel siger, at blødt vand giver hård whisky, og hårdt vand giver blød whisky. Vores whisky brygges efter gamle skotske produktionsmetoder med danske traditioner for smag og design. Så med renheden i råvarerne, det mineralske og hårde vand, sødme, blødhed og fynske frugtnoter, kan vi simpelthen ikke have bedre betingelser i at producere whisky og gin, smiler Jes Mosgaard som i 2019 kan sælge sin første ’rigtige’ whisky. Det er nemlig sådan, at man først må kalde det for whisky, når det har lagret i mindst tre år. Inden hedder det Young malt.

 

Den goe’ fynske glasblæser
Inden Gitte og Jes Mosgaard gav gården Fredelighed nyt liv som mikrodestilleri, tog de en tur rundt i autocamper i Europa og opsøgte små leverandører og producenter. Det har betydet, at de i dag har opbygget det netværk, som medvirker til at give deres produkter personlighed.
For eksempel ligger whiskyen på fade, som er lavet af 30 år gamle fade på bourbon, sherry og portvin, og som gode bødkere fra Portugal splitter ad og fremstiller nye fade specielt til Mosgaard.
Kobberkedlerne som destillerer spiritussen er Jes Mosgaard’s eget design og håndbygget af en kobbersmed i Portugal. Den økologiske malt kommer fra Nationalpark Thy, æblerne fra det fynske ligesom bær og krydderier også kommer fra økologiske producenter. Og som prikken over i’et har Jes Mosgaard fået mundblæst sit eget whiskyglas, som passer lige præcis til hans egen whisky.
– Jeg besøgte Bente Sonne fra Glasblæseriet med fire glas jeg havde tegnet, og så blæste hun en prototype af alle fire. Jeg smagte mig frem, og fandt det glas, hvor whiskyen smagte bedst, fortæller Jes Mosgaard.

 

De goe’ fynske æbler
Den samme passion der er for whisky finder man også for gin på gården i Oure. Og her er det i sær de fynske frugter som spiller en vigtig rolle.
– Fynske frugter vokser langsomt og har derfor en masse syre i sig. Det giver gode muligheder med enebær, som har brug for frugtsyre i gin-processen, og som oftest er en væsentlig bestanddel af gin. Vi har søgt og fundet flere æblesorter som er helt perfekte til vores fremstilling af gin. Blandt andet Fillipa æblet som vi får Harndrup Skov Frugtplantage på Nordfyn. Et helt fantastisk økologisk dyrket æble fyldt med syre, siger Jes Mosgaard som her til jul også præsenterer en Red Love Gin med æblet af samme navn, fordi det har rødt frugtkød.
Mosgaard Gin er en oplevelse helt i særklasse. Destilleringen foregår, ligesom whiskyen, på de håndbyggede portugisiske kobberkedler, og man finder toner af fynske æbler, rosmarin, timian, rabarber, mynthe eller hvad der ellers findes i den fynske have – økologisk, naturligvis.

Den goe’ fynske specialbutik
Mosgaard Whisky og gin forhandles udelukkende fra gården i Oure samt gennem H.J.Hansen Vin, som er eneforhandler i Danmark. Hos Vinspecialisten i Korsgade kan man således købe produkter fra Mosgaard. Og interessen er stigende for den fynske producent.
– Vi har solgt rigtig meget gin fra Mosgaard her i sommer. Folk har fået øjnene op for deres spændende produkter, som vi også har haft med på nogle af vores smagninger i butikken, fortæller Bent Thor fra Vinspecialisten i Svendborg, som også ser en stigende interesse for Mosgaard Whisky.
– Der er slet ingen tvivl om, at når Mosgaard til næste år kan sende deres første ’rigtige’ whisky ud i handlen, så vil vi mærke efterspørgslen her i butikken. Der er generelt en stigning i interessen for dansk produceret spiritus, og når det så samtidig, som Mosgaard, er tæt forankret i den fynske muld, så gør det blot produktet endnu mere unikt. Når vi laver gavekurve i butikken, og den også skal indeholde spiritus, så er Mosgaard oplagt at have med, siger Bent Thor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php