Vi ejer alle Frederiksø

26. april 2019


Download mitsvendborg.dk – MAGASIN, maj 2019

 

Alle eventyr starter med: Der var engang ..

Historien om Frederiksø er også et eventyr. Det er i hvert fald en fortælling som de fleste svendborgensere på den ene eller anden måde er en del af. Hvem har ikke en onkel, far eller bedstefar som har arbejdet på skibsværftet. Hvem kender ikke en eller anden historie fra tiden med de blå kedeldragter med det legendariske S på ryggen.
Vi er stolte af vores Frederiksø. Vi værner om den og fortæller med rank ryg om vores fælles maritime kulturarv som en vigtig del af vores identitet og selvforståelse.
Øen har i den grad været med til at forme livet i Svendborg, skibsindustrien har sat sit præg på Frederiksø og dermed på hele byen og egnen.

Det var derfor en klog politisk beslutning ikke at sælge øen fra til private interesser som for eksempel boligbebyggelse. Nu ejer vi alle øen.

I Helsingør lå også engang et skibsværft. Det gjorde der i 100 år, inden det lukkede i 1983. I dag ligger her Kulturværftet, som rummer Nordsjællands største scene, spisehus og streetfood-marked, udstillingsrum, møde- og konferencefaciliteter, museum og et moderne bibliotek.
Det hele ligger få meter fra havnefronten i Helsingør mellem Kronborg, det nye M/S Museet for Søfart og Helsingørs gamle bymidte.
De ombyggede værftsbygninger blev indviet i 2010og i dag lægger Kulturværftet hvert år hus til mere end 300 kulturarrangementer, herunder en række koncerter med stjerner fra ind- og udland.

 

Det kan altså realiseres – hvis vi tør følge visionerne.

 

Det har taget næsten 20 år for svendborgenserne at slikke sårene efter lukningen af Svendborg Værft i 1997. Nu viser der sig et billede af fremtidens Frederiksø, hvor kunst og kultur spirer på øen, og hvor vi stadig har skibsindustri på den anden side. Det er jo fantastisk.

Politikerne har givet sig tid til at lade ting ske i stedet for at mase for hurtigt frem. Der er gang i alle hjørner af de gamle fabrikshaller og på kajerne. Her er rockkoncerter, minigolf, ferniseringer og kunsthåndværkere, Suppens dag og street-food marked og fællesværksted for maritime aktiviteter – så duften af os selv ikke forsvinder. Og snart kommer her måske også et helt nyt BaggårdTeater, som – hvis vi gør det rigtigt, kan blive den helt store kulturgenerator for vores alle sammens Frederiksø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php