Jeg smeder ikke mens jernet er varmt

28. april 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Svendborgs nok mindste guldsmedeværksted ligger lige midt i Kattesundet. Her sidder guldsmed Evelien Kofman bag skæret af gasflammen og skaber sin unikke smykkekunst. Man finder nemlig ikke andet end Eveliens egne smykker i den lille guldsmedebutik midt i byen.
– Jeg har både mine egne design og laver smykker på bestilling. Ens for alt mit arbejde er, at min passion ligger i håndværket. Guld og sølv er nogle fantastiske metaller at arbejde med, da materialet er så fast, så man virkelig skal bruge sine hænder i bearbejdningen. Det er en lang proces at forme et smykke. Først varmes metallet op med gasbrænderen, udglødes som det hedder på fagsprog, hvorefter bliver det bratkøles i vand – hvorefter selve bearbejdningen begynder. Man kan godt sige, at jeg ikke smeder mens jernet er varmt, siger Evelien Kofman, med et smil på læben. Hun er hollænder og udlært guldsmed i den hollandske by Schoonhoven. I dag bor og lever hun i Svendborg.

Det unikke smykke
I montrene i den lille butik, og i butiksvinduet ud til Kattesundet, kan man se flotte eksempler på Evelien Kofman’s smykker. Hun arbejder primært med bestillingsopgaver, hvilket vil sige, at alt smykkekunst som kommer fra hendes hænder er unikt.
– Der er en del af mine kunder som kommer her med arveguld, som de gerne vil have lavet et nyt smykke ud af. Vi starter derfor altid med en god dialog om smykkets udformning og udtryk. Og så er der ofte en personlig historie hæftet på. For eksempel lavede jeg for et stykke tid siden et langt halssmykke til en kunde, hvor smykket kunne kombineres i forskellige længder. Der var mange små detaljer i smykket – både med ædelstene, perler og i guld, som alle havde deres helt egen historie. Det var virkelig en spændende opgave, fortæller Evelien Kofman.

Et hav af farver og ild
I en periode arbejdede Evelin Kofman hos en ædelstensgrossist i Holland, og her fik hun virkelig øjnene op for den farverige verden ædelstene og perler byder ind i.
– Det er helt fantastisk at naturen har skabt noget så smukt. Man finder et hav af farver og ild i ædelstene, og små bitte detaljer, som er dybt fascinerende. De er jo millioner af år gamle og jeg arbejder derfor med dyb respekt for den skrøbelighed jeg sidder med i hænderne, når jeg skal fatte en ædelsten i smykke. For selvom ædelsten jo som udgangspunkt har en helt utrolig hårdhed, så kan man godt flække stenen hvis uheldet er ude. Og så er den i princippet ikke længere brugbar – med mindre den er stor nok til at blive slebet om, forklarer Evelien Kofman som helst ikke laver smykker med ’fake-sten’.
– Man kan selvfølgelig godt få syntetisk fremstillede sten, men min passion ligger i den naturligt skabte ædelstene, lyder det fra guldsmeden fra Kattesundet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php