Fra asparges og kartofler til spirende kulturkaj

10. maj 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Engang var det bare en sandbanke ud for kysten ved skibsholmen for enden af Brogade, som blev oversvømmet ved højvande, og derfor ikke rigtig kunne bruges til noget som helst.
Dengang kaldte de den Koholmen.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Nogen kalder Frederiksø for byens pulserende lunger og måske der er noget om snakken. I hvert fald viser en ny undersøgelse, som 1000 svendborgensere har deltaget i, at 9 ud af 10 ser meget positivt på øens nye udvikling. For selvom Frederiksø er synonymt med værftshistorie, så foregår der en mangfoldighed af kulturelle aktiviteter på Kulturkajen, som ikke umiddelbart har nogen maritim forankring. Og så alligevel.

 

22 kulturaktører
Historien om Frederiksø er næsten et H.C. Andersen eventyr. Engang var øen blot en sandbanke som langsomt voksede op af skibsballast, og blev grobund for asparges og kartofter. Senere byggede man skibe som besejlede verdenshavene, og nu er kulturen så rykket ind og lever i et snævert parforhold med øens skibsbyggere.
Der er i dag tre muligheder når man besøger Frederiksø:

Går man til venstre ind i den gamle administrationsbygning, så finder man kommunens Kultur- og Erhvervs forvaltning, samt en håndfuld virksomheder, der har lejet sig ind i bygningens kontorer. Går man ligeud gennem porten er det fordi man har et ærinde i den del af øen som er forbeholdt industri, og går man til højre får man en på opleveren. Vi går til højre.
Kulturkajen, som den er døbt, er blevet base for ikke mindre end 22 kulturaktører, som har indrettet sig i værftet gamle bygninger og på kajen. Det er et eksperiment som byrådet har lagt ud i en forsøgsperiode på fem år, for at se, om der er grobund for fortsat at arbejde i retning af, om industri og kultur kan fungere sammen side om side. Forsøgsperioden udløber i 2020, men noget tyder på, at der er politisk vilje til at fortsætte den positive udviklingsretning.

Åben Ø hver fredag
Lars Lauge er kunstner og holder til for enden af Kulturkajen i det gamle snedkerværksted. Sammen med de øvrige 21 kulturaktører på øen er han med til at skabe endnu mere synlighed om de kunst- og kulturaktiviteter der sker på Kulturkajen.

– Vi vil gerne give alle mulighed for at komme og opleve hvad her sker og holder derfor Åben Ø, hvor det vil være muligt at besøge alle værksteder/showrooms på øenhver fredag frem til den 25.oktober fra kl.16 – 18:30, fortæller Lars Lauge og tilføjer, at man naturligvis også er velkommen andre dage.
– Her sker jo en hulens masse som er spændende at følge med i og være en del af, men i og med at vi har meget forskellige åbningstider, så for at publikum ikke skal gå forgæves, er vi blevet enige om, at indføre fast fælles åbningstid hver fredag, siger han.

 

Kontrasterne
Kulturkajen rummer en mangfoldighed af kulturelle muligheder, hvor her bla. findes spillested, café, strandbar, minigolf, kulturhus, fællesværksteder, kunsthåndværkere, musikstudie, billedkunst, kunsthal, maritimt museum, cykel- og træværksteder osv. Lars Lauge ser mange muligheder i at udnytte de forskelligheder man har med Kunst og Kultur på Frederiksø.
– Vi har noget ganske unikt i Svendborg med vores havnemiljø. Ikke mindst Frederiksø. På Jessens Mole og Nordre Kaj bygges der nyt og spændende arkitektur og på Frederiksø har man autenticiteten. Det skaber kontrasterne, og de gør, at vi får skarp fokus på det hele. Et godt eksempel er da man byggede Den omvendte Pyramide– glaspyramiden inde i den centrale slotspladsved Louvre i Paris. Her opstår kontrasterne og i virkeligheden får det det gamle Louvre fra 1190 til at fremstå endnu mere storslået. Så det er uhyre vigtigt, at kunsten i byrummene snakker med sine omgivelser, siger Lars Lauge og fremhæver det som sker på Kulturkajen i øjeblikket som en vigtig brik i byens udvikling.
– Vi er nok mere følsomme overfor forandringer og kontraster end de er i de større byer. Så det som sker på Kulturkajen på Frederiksø viser, at kunst og kultur er en vigtig medspiller i forhold til vores selvforståelse, siger Lars Lauge.

 

Du kan følge med i alle aktiviteter og hvilke værksteder/showrooms der er på øen på hjemmesiden frederiksø.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php