Den friske tyske vin fra Vinfruens kælder

11. maj 2019

Anette Jensen sammen med Michael Kilian i vinmarken omkring Würtburg i det nordlige Bayern.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Hvem skulle tro, at man i en vinkælder på Eggertsvej i Svendborg finder Danmarks største udvalg af Frankenvine. Det lyder umiddelbart som værende ret utroligt, men ikke desto mindre er der to mennesker i Svendborg, som har kastet deres kærlighed over de friske, mineralske frankenvine, der er venligt tørre og som typisk er kendt for den historiske Bocksbeutelflaske – en flad rundmavet flaske som stadig anvendes og har været anvendt siden 1700-tallet.

 

Familien Kilian
Der gik ikke længe fra ungerne var fløjet fra reden førend kælderværelserne blev omdannet til vinkælder på Eggertsvej 23. Ægteparret Anette Jensen og Steen Tryde har nemlig en helt særlig fælles passion for Frankenvine fra det nordlige Bayern omkring Würtburg. Her har man i mere end 1200 år værnet om traditionerne og de lokale vine og deres særpræg.
– For nogle år siden var Steen og jeg på en rejse rundt i vinområdet langs Mainfloden øst for Frankfurt. Her traf vi familien Kilian, som har Weinhaus Kilian – en vingård med blot 1,6 hektar jord. Vi faldt fuldstændig pladask for Frankenvine på denne tur, og fik et nært forhold til Michael Kilian og hans familie. Da vi kom hjem, fik vi en palle Frankenvine fra Kilian’s tilsendt, og så startede det som i dag er blevet til Vinfruen, fortæller Anette Jensen.
Vinfruen er drevet sammen af ægteparret Anette Jensen og Steen Tryde, hvor det er Anette som er ansigtet udadtil. Heraf navnet Vinfruen. Det er Frankenvine man finder i vinkælderen på Eggertsvej, som er indrettet stemningsfuldt og hyggeligt, og hvor Cittaslow certifikatet hænger på væggen. Herudover kan de tyske vine købes på webshoppen vinfruen.dk.

 

Altid en vinfest i gang
Ligesom i Bourgogne og andre vindistrikter er undergrunden i Franken-området gammel havbund, som med de helt særlige kalkrige jordbundslag giver vinens aromatiske karakter.
Franken – eller Fränkisches Weinland – er et af 13 tyske vinområder, og udgør den nordvestlige del af Bayern.Selve arealet, hvor der dyrkes Frankenvine, er omtrent på størrelse med Sjælland, Lolland og Falster til sammen. Her er omkring 4.000 større og mindre vinbønder med parceller med vinstokke, hvor rundt regnet 950 af dem producerer vin og sælger den.

Det samlede dyrkede areal er på størrelse med Tåsinge.
– Vi har rejst utroligt meget i Tyskland og smagt meget vin herfra, men intet er som Frankenvine og vinbøndernes helt særlige stolthed til lige netop deres vine. Når man er i det forholdsvis lille område, hvor der dyrkes vin, er der altid en vinfest i gang et sted. Og det forstår man godt. Både Steen og jeg kan lide vine som har en friskhed over sig, og som er frugtige og aromatiske, med den rette kombination af sødme og syre. Frankenvine har det hele og passer til enhver lejlighed – både til de lette sommerretter eller som et køligt glas i sommervinden, smiler Jensen. Vinfruen har også et stort udvalg af økologiske vine.

 

De gode historier
Både Anette Larsen og Steen Tryde har fuldtidsarbejde ved siden af deres bierhverv med Vinfruen. Man møder Anette på Torvet om lørdagen, hvor hun har sin bod med Frankenvine sammen med de øvrige torvehandlere, og man kan også bestille hende til vinsmagninger.
– Jeg kommer gerne ud og laver en privat vinsmagning, hvor jeg kombinerer smagningen med fortællinger fra Franken, vingårdene og vinbønderne – for dem er der mange af, siger hun og tilføjer, at man også kan købe vin fra Vinfruen hos Øland i Brogade. Og skulle man komme til Nykøbing Falster, så er der Frankenvin fra Vinfruen på vinkortet på Café Hvid – og kun dem i Bocksbeutelflaske.

 

Der er åben i vinkælderen på Eggertsvej 23 hver torsdag fra kl.16-18 eller efter aftale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php