Man tager ikke bare en pille mod sorg

5. juni 2019

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Livet er fuldt af stærke oplevelser. Glæder, tryghed og kærlighed. Sådan bør det i hvert fald være for os alle. Men sorg er også en uundgåelig del af livet. Vi mærker den en eller flere gange i livet. Sorg kommer, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os. Det kan være en elsket person, som dør, sygdom, skilsmisse, og venskaber der går i stykker. Men det kan også være tab af job eller børn der flytter hjemmefra. Sorg kan ikke behandles med en pille ligesom hovedpine. Sorg tager ofte lang tid at bearbejde.

 

Man må ikke glemme sig selv i sorgen
Lene Winifred Larsen er uddannet sygeplejerske og arbejder som uddannelsesansvarlig ved OUH. Hun bor i Troense, hvorfra hun som frivillig arbejder for Fonden De Unge Raske. En fond hun selv er initiativtager til, og som støtter unge mennesker i alderen 15-25, der som pårørende har mistet, eller oplever kronisk, alvorlig eller psykisk sygdom tæt inde på livet.
Det kan nemlig i mange tilfælde være særligt svært for unge mennesker at bearbejde en sorg, da man selv er gennem sin dannelse. Mister man eksempelvis en forælder i en ung alder, så mister man samtidig et helt fundamentalt støttepunkt i livet.

– Unge mennesker spejler sig i sine forældre. Mange af de store spørgsmål i dannelsen – ’hvem er jeg’ .. finder vi hos vores forældre. Så når den ene forælder pludselig bliver alvorligt syg eller dør, så opstår der et hul, som kan være meget vanskeligt at forholde sig til som ungt menneske, forklarer Lene Winifred Larsen som i 2014 fik ideen til fonden. To år efter, i 2016, stiftede hun Fonden De Unge Raske, som nu har haft sit første sundhedsforløb for unge pårørende der har mistet.
– I en årrække arbejdede jeg som frivillig rådgiver i Kræftens Bekæmpelse, og her iagttog jeg unge mennesker, som havde mistet, finde et fællesskab i det frivillige arbejde med at hjælpe andre pårørende i sorg. Her tænkte jeg, at nårlet og lige adgang er et grundlæggende princip i det danske sundhedsvæsen, så bør det i hvert fald ikke være det økonomiske aspekt som udelukker nogen. Og det er jo ikke alle der har råd til for eksempel psykologhjælp i forbindelse med et sorgforløb, siger Lene Winifred Larsen og tilføjer, at hendes betragtning af de unge frivillige mennesker i Kræftens Bekæmpelse, fik hende til at tænke, at de først og fremmest ikke måtte glemme sig selv og deres sorg, ved at kaste sig over arbejde i at være der for andre, i stedet for selv først at få hjælp.

 

Sammen i Troense
I august sidste år kørte det første sundhedsforløb for unge mennesker der som pårørende havde mistet. Sundhedsforløbene afvikles af fonden selv, og foregår på den måde, at de unge bor sammen i en uge på Det Lille Hotel i Troense, og hvor der er lagt et program for en uge. Her oplever de forskellige aktiviteter sammen, ofte ude i naturen, da den har en positiv påvirkning af vores humør.
– Når man er i sorg, så har man brug for masser af positiv energi. Naturen er en fantastisk medspiller, så vi bruger kroppen fysisk i de smukke omgivelser i Troense. Vi lader vejret bestemme, hvilken sport som står på programmet. Det kan være løb, kajak, mountainbike eller andet, fortæller Lene Winifred Larsen og tilføjer, at alle også laver mad sammen på Det Lille Hotel hver dag.
– Fællesskabet ved at lave god mad sammen er en vigtig del af forløbet. Når vi er i sorg og kede af det går det ofte også ud over appetitten, så vi bruger tid på maden – både i køkkenet og at spise sammen, siger hun.
Selve sundhedsforløbet varer en uge. Ved afslutning af forløbet lægges der en individuel, fremadrettet plan for den enkelte. Det følges op af et nyt forløb på tre dage fire måneder efter det første forløb.

 

Donationer er velkommen
Lene Winifred Larsen er gået ned i tid i sit job på OUH, for at hellige sig det frivillige arbejde med Fonden De Unge Raske. Hendes målsætning er at skaffe flere donationer til fonden, så flere unge kan komme på forløbet og således hjulpet videre i livet.
– Vores donationer kommer oftest fra virksomheder, men private donationer er naturligvis også meget velkommen. Vi er en non-profit fond og alle donationer går ubeskåret til de i vedtægterne beskrevne formål, siger Lene Winifred Larsen og kommer samtidig med en appel til virksomhederne:
– Det ville være dejligt, om nogle virksomheder for eksempel kunne arrangere en donation i form af et virksomhedsarrangement. Det kunne være, at man i fællesskab laver en dag med indsamling til fonden. Det styrker samtidig fællesskabet, smiler Lene Winifred Larsen fra Troense.

 

Man kan donere donationer her:

Vestjysk Bank

Regnr.: 7651 Kontonr. 1337263

Du kan også indsætte et støttebeløb på mobilpay 41400668

 

fondendeungeraske.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php