Persondata er ikke noget man ejer – de er til låns

10. juni 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Den 25.maj sidste år var skæringsdatoen for virksomheder, organisationer og foreninger i at have styr på alle deres persondata. Det var nemlig her databeskyttelsesforordningen trådte i kraft i hele EU.
Både op til og efter den 25.maj 2018 har der været skrevet rigtig meget om, hvor stor en mundfuld det måtte være for virksomhederne i at sikre alle deres persondata. Hvor skulle man starte, og hvor skulle man slutte? Den nye lov gav mange grå hår i hovedet på virksomhedslederne, da der samtidig med at loven trådte i kraft også blev varslet store bøder, hvis man ikke havde styr på tingene. Endvidere blev der efter den 25.maj 2018 indført en generel forpligtelse for alle dataansvarlige til at anmelde brud på persondatasikkerheden til Datatilsynet. 2.780 anmeldelser om persondatasikkerhedsbrud er det blevet til alene fra maj og til årsskiftet. Og det stopper ikke her. Senest har Datatilsynet nu indstillet taxa-selskabet Taxa 4×35 til en bøde på 1,2 mio. kr. for brud på reglerne om persondata.

 

Hav respekt for persondata
Tove Dahlmann driver virksomheden TD Consult og er certificeret databeskyttelsesrådgiver. I dagene lige omkring den 25.maj sidste år var hendes telefon nærmest rødglødende af opringninger fra virksomheder, som havde brug for hendes assistance til at få styr på deres persondata. Og for mange af de virksomheder har det været givet rigtig godt ud at få Tove Dahlmann til at gå tingene igennem, så man kan sove roligt om natten med vished om, at der er styr på alle persondata i virksomheden.
I følge Tove Dahlmann er det faktisk slet ikke så uoverskueligt som mange tror.
– Jeg har oplevet en del, som har følt det ganske uoverskueligt, og været meget nervøse for, om Datatilsynet skulle komme på et kontrolbesøg i virksomheden. Ikke fordi de bevidst havde noget at skjule, men ganske enkelt fordi de ikke vidste, hvad man må og hvad man ikke måomkring persondata. Jeg går ind og får skabt et overblik, og giver nogle gode værktøjer til fortsat at holde styr på sine persondata. Kommer Datatilsynet forbi, og ser, at man tager det alvorligt og har gjort noget, så er de langt mere lempelige. Udgangspunktet i forhold til persondata er altid:’nice to have’ er no-go – ’need to have’ er ok, derfor er det vigtigt at få defineret hvorfor man har persondata, og hvad man bruger dem til. Man skal altid have respekt for persondata, og huske, at persondata er ikke noget man ejer – de er til låns, siger Tove Dahlmann som også arbejder med strategi- og virksomhedsplaner for virksomheder, bogføring og almindelige administrative opgaver.

tdconsult.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php