Tid til at være mand

30. maj 2019

(Foto: Andreas Bastiansen)

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

I helt gamle dage foretog den lokale barber også åreladninger og andre småkirurgiske indgreb. Lægerne ordinerededen teoretiske behandling, mens barberen udførte de kirurgiske indgreb. Sådan var det. Helt så bloddryppende er det dog ikke at komme hos sin barber i dag, hvor det heldigvis kun handler om hår og skæg – og mandesnak.

 

En Enfield, en sort labrador og pomade til håret
Hunden hedder Rudi. Han er en sort labrador som er opkaldt efter en gammel amerikaner som hed Rudolf. Der hænger et billede af ham på væggen – sammen med både gamle blueslegender og tjekkede herrer fra 20’erne og 50’erne med frisurer, man som mand, kun kan betragte med en vis misundelse. Rudi’s ejer hedder Benjamin Higgins. Han er barber og frisør og har Higgins Barbershop på Lundevej i Svendborg. Rudolf var hans morfar.


I en tid hvor kønnene stadig kommer tættere på hinanden, og hvor arbejdsfordelingen i køkkenet, vaskerummet og ved puslebordet vel nærmest er fifty-fifty, kan det være noget nær en befrielse som mand at tage en timeout og besøge sin lokale barbershop.
Man mærker stemningen fra det øjeblik man træder ind over dørtrinnet til barbershoppen på Lundevej. Lige til højre i udstillingsvinduet er der 24 timers parkering for Benjamin Higgins’ motorcykel – en Royal Enfield fra 1996, som er bygget præcis, som da de kom ud fra fabrikken i Redditch i England i 1950’erne.
– Den skal ha’ en ny gearkasse en af dagene, så jeg regner med at skulle skrue på den her i weekenden, siger Benjamin Higgins som tydeligvis har en forkærlighed for andre olier end de til håret og skægget, som står på hylden i barbershoppen.
Frisørbordet er en gammel høvlebænk som godt kan tåle, hvis der skulle spildes en sjat hårtonic eller en klat pomade. Der står en steelguitar i hjørnet af den patinerede brune lædersofa og på væggen mellem billederne af de gamle blueslegender, og morfar Rudolf,  hænger gamle emaljeskilte med reklame for motorolie. Ud af højtaleren kommer swingmusik af Louis Jordan eller Bing Crosby, inden næste skæring, som meget vel kan være noget af det helt gamle bluesmusik med pentatonisk sang og blå, skæve toner.
Når først du sidder i den originale barberstol lige op og ned ad en Royal Enfield, lytter til den fede musik og mærker duften af de olieholdige produkter til såvel hår som gearkasse, så slapper du af og kan for en stund bare være mand.

 

Musik, garage og venner
Benjamin Higgins er oprindeligt fra Colorado i USA, som mest af alt er kendt for bjergkæden Rocky Mountains. For seks år siden flyttede han til Danmark i forbindelse med sit arbejde inden for modebranchen, hvor han på det tidspunkt arbejdede som Art Director for firmaet Hair Construction. Efterfølgende arbejdede han hos en barber/frisør i Studiestræde midt i København, men storbylivet tiltalte ham ikke, så i stedet flyttede han med sin daværende hustru til Svendborg.
– Svendborg har noget helt specielt, som jeg går rigtig godt i spænd med. Det er en mindre by, men man skal ikke tage fejl. Her er en spændende subkultur som man ikke finder i mange andre provinsbyer af samme størrelse, siger Benjamin Higgins.
I Svendborg åbnede han sin egen barbershop i kælderen under Body Guide på Lilletorv inden han i 2016 flyttede i nye lokaler på Lundevej. Her tog det for alvor form, da han fik mulighed for at indrette sin egen barbershop med vindue lige ud til vejen og med den klassiske barbers pole på facaden, som snurrer rundt i rød, blå og hvide U.S.farver.
– Jeg er 100% nørd og elsker alt hvad der har med gamle traditioner at gøre. At lære barberfaget at kende er meget traditionsbundet. En barbershop er ikke ’bare’ et sted man kommer og bliver klippet og barberet. Det har alle dage også været et socialt samlingspunkt. I gamle dage var det her mændene kom flere gange om ugen og blev barberet og samtidig fik en mandesnak med såvel de andre mænd og barberen selv. Barbershoppen og indretningen var personlig – den symboliserede ejeren. Det er derfor min Enfield står her, og der kommer bluesmusik ud af højtaleren. Det handler om musik, garage og venner. Lidt ligesom når man mødes med drengene på værkstedet og sparker lidt dæk sammen. Min barbershop er et symbol på den jeg er, siger Benjamin Higgins.

 

Duften af mand
Benjamin Higgins deler den ene stol i barbershoppen med Camilla Falk. Hun er også selvstændig frisør og kører samme vintage-stil som passer ind i konceptet. Så det er ikke alene mænd der kommer på besøg. Dog er det nok 95% mænd der kommer hos Higgins Barbershop, og langt de fleste kommer for at få en helhedsoplevelse. Man bliver klippet med udgangspunkt i ens personlighed, og det er altid med en følelse af, at man har givet sig tid til en tur i stolen for velvære. For eksempel når man får en barbering – den perfekte gave til manden som har alt. Det foregår naturligvis med kniv og børste med barbersæbe, og efterfølgende følger en blid ansigtsmassage og velduftende barbersprit. Og der er også en whisky eller en snaps at nippe til, hvis oplevelsen skal være helt fuldendt, så man dufter af rigtig mand, når man går derfra.

hairbyhiggins.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php