Når græsrødderne redder byen

5. september 2019

Download mitsvendborg.dk – MAGASIN, sept. 2019

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør mitsvendborg.dk

 

Det er svært at forestille sig at nogen i deres vildeste fantasi kunne finde på at anlægge en stærkt trafikeret hovedvej lige gennem Svendborg midtby. Prøv et øjeblik et se billedet af Johannes Jørgensensvej – tværs gennem byen og helt ned til havnen – som forbindelsesled i en fast forbindelse til Tåsinge. Det vil umiddelbart virke som en tanke, som man efter en let rysten på hovedet, ville tage med sindsro, da ingen ved sine fulde fem kunne lade et så markant indgreb ødelægge byen og dens historie.

 

Men for blot ganske få årtier siden var der faktisk sådanne overvejelser på den politiske dagsorden i Svendborg.

 

I andre byer gjorde man sådan. Odense er et eksempel herpå, hvor man i 1960’erne skar bymidten over i to dele og anlagde den firesporede Thomas B. Thriges Gade. Store dele af den gamle bykerne måtte lade livet for at skabe plads til en moderne trafikafvikling.
Det radikale indgreb i Odenses bystruktur er gennem tiderne blandt de største og mest omdiskuterede i Danmark.

I dag er man heldigvis blevet klogere. Odense Byråd vedtog i 2008 at lukke gaden og i partnerskab med Realdania omdanne den til en ny, bilfri bydel med plads til nybyggeri og nye byrum. Et byfornyelsesprojekt til godt og vel en halv milliard kroner.

I denne udgivelse af mitsvendborg.dk – MAGASIN kan du læse historien om de seneste 50 års byudvikling i Svendborg. Om hvordan modernismens fremmarch fik en gruppe af byens borgere til at råbe vagt i gevær over udviklingen, og i 1969 stiftede Foreningen By og Land- Sydfyn.

I år har foreningen 50 års jubilæum og det skal fejres. By og Land- Sydfyns formand, Rudi Rusfort Kragh, har fået ideen, at lade det moderne Svendborgs historie opføres som teaterstykke. Det sker i samarbejde med Svendborg FritidsTeater og en lang række lokale aktører, som i dagene 28. og 29. september, fire forestillinger i alt, fortæller hvordan By og Land- Sydfyn gennem årene har sat sine tydelige aftryk på det Svendborg vi alle sammen elsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php