Fra savanne til kontorlandskab

10. september 2019

“Alp” rumdelere der giver ro og afskærmning i et storrumskontor. Susanne Magelund indretning/design.   

 

AF SUSANNE MAGELUND

 

Nu skete skiftet ikke fra den ene dag til den anden, men forestil dig alligevel en tidlig homo sapiens placeret i et moderne kontorlandskab. Han er jæger og vi kunne jo kalde ham Preben. Du kan måske godt danne billedet, men helt ærligt – han virker temmelig malplaceret og måske lige så desorienteret, som mange oplever det efter en dejlig, lang sommerferie. Dette tidlige menneske ville ikke ane, hvad han skulle stille op i kontormiljøet og hans første indskydelse, ville nok være at flygte, men vi lader ham stå lidt endnu.

Det er nogle 100.000 år siden Preben levede på den afrikanske savanne, og mange ting har ændret sig siden. Hår- og tøjmoden er nok noget af det der røber ham, men det kan selvfølgelig fikses. Brugen af møbler, elektrisk lys og computere vil være nyt og ukendt. At frokosten ikke længere nedlægges i løbet af formiddagen og at man ikke lægger sig ikke til at sove fordi man er træt, vil gøre skiftet svært. Meget adskiller os tydeligvis, men har vi noget til fælles? Svaret er ja: Hjernen! Vi har lært en del nyt i tidens løb, men det kan hunde og chimpanser også, så Det moderne menneskeer måske slet ikke så moderne endda?

Tilbage til kontorlandskabet hvor vi efterlod Preben i den noget utrygge situation. Instinktivt vil hans hjerne på et par sekunder skanne rummet og fortælle ham, om han skal: fryse, flygte eller kæmpe. Jeg gættede tidligere på, at han ville flygte, men nu hvor vi ved, at Preben ikke er så forskellig fra os, kunne en innovativ chef måske se et potentiale og forsøge at få ham til at blive. Men det kræver at både han og de andre føler sig trygge.

Fælles for os, og vores nye ven, er at vi alle påvirkes af rummet vi befinder os i. En meteorstorm af sanseindtryk bestemmer hvordan vi har det, der hvor vi er, så en begyndelse ville være at sørge for afskærmning. At kunne overskue rummet og hvad der dukker op er også en erfaring fra Afrika, som sidder dybt i os. Hjernen arbejder non-stop for menneskedyrets overlevelse og derfor handler det ikke om smarte lamper og “designermøbler” når der skal indrettes gode arbejdspladser. Det kræver i stedet viden om livet på savannen, som har formet os over flere 100.000 år, så måske omkring år 202.019 har hjernen tilpasset sig kontorlandskabet? Indtil det sker, vil jeg forslå, at vi i stedet tilpasser kontorerne til hjernerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php