Efterår, Barolo og trøfler

16. september 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF THOMAS PETERSEN, vinlandet.dk

 

Som ny klummeskribent her i mitsvendborg.dkglæder jeg mig utrolig meget til at indvie jer min verden af vin. Noget du som læser kan glæde dig til, er artikler og indslag og gode råd om årstidens vine, vinområder, hvordan kan man få en bedre oplevelse med vin og mad, så du kan få alle de gode tips til f.eks. julemiddagen.

Her i sensommerens sidste suk, ser vi frem imod en ny sæson som har så meget at byde på; rodfrugter, jagtsæson, fyldigere vine på bordet igen, og ikke mindst svampesæson med trøfler som kongen over dem alle. Trøfler er en forunderlig størrelse, som kan gøre stor mad større.
Hvad er trøfler så for en størrelse? Det er også kaldet jordens diamanter og det med god grund, for de hvide trøfler fra Alba i norditalienske Piemonte koster omkring 30-35.000 kroner pr. kilo, så nok udenfor de flestes rækkevidde, men mindre kan gøre det. Hvis man vil pifte en middag op, kan sorte sommertrøfler købes for 250-300 kroner pr. 100 gram, hvilket vil være nok til et større middagsselskab. Ofte kan din lokale grønthandler hjælpe dig med at skaffe trøfler.
Trøfler vokser som en svampefrugt ved løvtræers rødder og man bruger trøffelgrise eller -hunde til at finde dem. I dag bruges dog mest hunde fordi grisene også elsker trøfler og derfor spiser for mange – forståeligt nok.
Selvom Italien og Frankrig nærmest er synonymt med trøfler, er der faktisk også trøfler i Skandinavien. I Sverige har man en lang tradition for at samle trøfler, men også i Danmark er der fundet trøfler, et af stederne er på Ærø, så er man et udemenneske er denne tid måske ikke så dumt at søge efter guld i skovbunden.

Har man sagt trøfler har man også sagt Barolo. Italien er det land i verden, som spiser flest trøfler. Netop Piemonte i Norditalien er hjemsted for verdens fineste hasselnødder og trøfler – men også vinomådet Barolo. Vinene fra dette område af Alba-provinsen har både fyldige, komplekse og meget elegante vine på Nebbiolo-druen. Barolo er den perfekte ledsager til de fleste retter med trøfler. Nebbiolodruen modnes meget sent og vinene har en tør garvesyre, som understøtter vinens karakter. Den er forholdsvis lys i farven, men ofte med en høj alkoholprocent på omkring 14-14,5%. Som ung har Barolo ofte en vidunderlig karakter af violer, kirsebær og sveskeblomme. Når den lagres og modnes kommer der netop trøffel og en letrøget karakter frem i vinen.

Glæd dig til denne efterårets komme, som er så rig på smagsoplevelser.

Mere om Barolo
Barolo er laver 100% af Nebbiolo-druen. Barolo kaldes ”Vinens konge og kongernes vin”. Der er meget skærpede krav til produktionen, f.eks. skal producenterne lave vinen indenfor 10 km. fra distriktet. Derfor kan man ikke køre vinen 100 km væk og tappe den der.


Thomas Pedersen driver Virksomheden Vinlandet, som er en konsulentvirksomhed, der sælger oplevelser, som vinsmagninger og vinrejser, samt leverer vin til restauranter, firmagaver og privatkunder.
www.vinlandet.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php