En hyldest til det Svendborg vi elsker

15. september 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

By og Land- Sydfyn fejrer 50 års jubilæum med teaterstykket Da Svendborg blev moderne

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Nu må det være nok!
Sådan lød det fra en lille gruppe af overlærere, dyrlæger, pensionerede embedsfolk, gymnasielærere og andet godtfolk dengang i 1969, da de i protest over den byudvikling man havde oplevet fra 1950erne og gennem 1960erne, stiftede foreningen By og Land- Sydfyn.
Foreningens formål skulle være, at fastholde og udbedre områdets bygningskulturelle og landskabelige kvaliteter samt skabe interesse for bevaring af værdifulde bygninger og landskabsmiljøer i kommunen.

I år har By og Land- Sydfyn 50 års jubilæum og det skal naturligvis markeres. Men i stedet for blot at udgive et jubilæumshæfte fik foreningens formand, Rudi Rusfort Kragh, den fremragende idé, at lave en unik musikalsk teaterforestilling om det moderne Svendborgs historie.
– Vi valgte teateret som formidlingsform fordi det fanger publikum på en anden måde end et foredrag gør. På scenen kan kunstnerne fremføre replikker og bevægelser, som ikke behøver at være faktuelle rigtige, men hvor pointen står knivskarpe for publikum. Og hvor latteren er befriende – selvom der under latteren ligger en alvor. Det giver store muligheder for at fortælle en historie på en anden måde – samtidig med at vi som forening kan invitere et publikum i teateret, som foreningen under normale omstændigheder ellers ikke ville have kontakt med.

Hvad håber du publikum får med hjem?

 

En god oplevelse i en afslappet atmosfære. Nogle gode grin. Men også en stolthed over at være borger i denne by og i dette lokale område, hvor så mange ting kan lade sig gøre. Forestillingen er en hyldest til områdets ildsjælene, borgernes engagement og foretagsomheden som kendetegner Sydfyn. Jeg håber man går derfra med en stolthed over at være en del af dette – en del af noget større, lyder det fra Rudi Rusfort Kragh.

 

Poetisk-musikalsk-debatteater – med et glimt i øjet
Det er godt og vel et år siden at Rudi Rusfort Kragh fremlagde ideen for Marianne Kjær fra Svendborg FritidsTeater, og der skulle ikke gå mange minutter førend hun var med på ideen.
– Teater skal først og fremmest være underholdende og jeg kunne med det samme se Svendborg gennem 50 år udfolde sig på de skrå brædder, siger Marianne Kjær som har skrevet manus og står for iscenesættelsen af teaterstykket: ’Da Svendborg blev moderne’, som kan opleves på Svendborg Teater den 28. og 29. september.

Da Svendborg blev moderne er poetisk-musikalsk-debatteater om det moderne Svendborgs historie, hvor publikum vil møde de store visioner, de hede drømme og jagten på den gode historie – og samtidig få en forklaring på, hvorfor det ofte går så galt i Svendborg. Der kan f.eks. sagtens komme en bil på tværs, som leder efter en parkeringsplads – eller efter springvandet der blev væk ..
Peter Michaelsen spiller en af hovedrollerne som den gamle mand og fortælleren, Svendsen, der længes tilbage til ungdommens kærlighed. Lars Bo Jensen er den unge arkitekt med fingeren på pulsen og mappen fyldt med håbefulde ideer. Mie Brieghel har rollen som Cittaslowsneglen, som man kan komme til at snuble over, mens nye tider og vinde blæser,
og Maria Junghans spiller ’Visionea’ – Svendborgs fremtid – som skaber billedet af debatten, samler trådene og hylder det Svendborg vi elsker – ikke mindst gennem fællessang akkompagneret af Blå Tone med Peter ’Skumme’ Bom Mikkelsen i front som komponist af musikken til stykket.
– Vi har til lejligheden fået samlet et helt fantastisk teaterkor på godt 30 personer både børn og voksne, som meget vel kunne gå hen og blive en nyskabelse i Svendborgs kulturliv, og som fremadrettet kunne bruges i andre sammenhæng, fortæller Marianne Kjær og tilføjer at Poul Balslev også er med indover koret.

 

Lokalt forankret
Prøverne til Da Svendborg blev moderne er foregået i Svendborg Forsamlingshus og der har gennem hele projektet været rigtig mange mennesker involveret. Blandt andre Trine Anderschou, som har designet og syet tre helt nye kostumer til stykket, samt en arbejdsgruppe som udover Rudi Rusfort Kragh og Marianne Kjær består af museumschef Esben Hedegaard, restauratør Launy Lindahl og tidligere journalist og lokalredaktør ved Fyns Amts Avis, Ole Kølster.
– Jeg har fået enorm inspiration til manuskriptet med input fra arbejdsgruppen. Parløbet med Rudi har været helt utroligt spændende. Esben har sikret det historisk faktuelle, Ole er en videnbank i forhold til de politiske beslutninger og krumspring gennem tiderne, og sammen med Launy’s folkelige tilgang og mange ideer, har det været et helt fantastisk samarbejde, smiler Marianne Kjær og sender samtidig verbale roser afsted til Peter ’Skumme’ for hans kreative musikalske engagement.

Teaterstykket Da Svendborg blev moderne handler om Svendborg – om hvordan byen er skabt og hvad den er i dag – med historiske tilbageblik. En hyldest til det Svendborg vi elsker.

Billetter kan købes her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php