Svendborg State of Mind

19. september 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF ERIK H.A. JAKOBSEN

 

 

Efter 28 år i Svendborg må jeg erkende, at jeg nok bliver hængende, selvom det i starten var svært for os at have forladt København.

Vi flyttede til byen grundet mit arbejde, men også fordi vi foretrak at vores børn skulle vokse op med lettere adgang til ”rigtig” natur end i storbyen. Det har vi så sandelig også fået, og det er en særlig attraktion ved Svendborg: den smukke natur og det fynske øhav.

Nært beslægtet hermed er hele den maritime historie og aktuelle nutid. At sejlads i mange former præger byen og har gjort det i generationer er reelt en triviel konstatering. Men tingene hænger sammen, og den velstand, der i mange år udsprang af maritime aktiviteter, har også sat sit præg på byens udseende, med både velhaverarkitektur og spor efter handelskvarterer og forbindelser med oversøiske destinationer. Dette kan man til en vis grad også finde i andre fynske kystbyer, men det er udpræget i Svendborg, og har sikkert medvirket til at trække mange musikere, tegnere, malere og forfattere til byen, formodentlig mere end så mange andre steder.

Som aktiv kulturudøver og -forbruger mærker jeg tydeligt den kulturelle virketrang i de generelt smukke og historiske omgivelser (Centrumpladsen ufortalt), og når der er stærke kulturelle og sociale miljøer, kan de i sig selv inspirere til yderligere aktivitet og udfoldelse. Man har virkelig mulighed for at blive del af et eller flere fællesskaber, der måske endda er forbundet med en længere historisk tradition.

Det er noget der synes at have stor betydning for socialt sunde individer. Mange forskere og tænkere påpeger at harmoniske og lykkelige individer har en sund balance mellem at udfolde sin individualitet og at indgå i nære, sociale sammenhænge.

Når det historiske perspektiv kommer med, får man også en dybere forankring og identitetsmæssig rod, der tilsammen kan være en stærk modvægt mod den eksistentielle strukturløshed (eller normløshed) som sociologen Durkheim gav navnet ”anomi”.

Durkheim argumenterede for at mennesket er et socialt væsen, der danner sig sine normer (og dermed indre kompas) i samspil med andre. Stabile normer er en forudsætning for at individets behov kan dækkes på en harmonisk og samfundsforsvarlig måde.

Omvendt påstår fx Naomi Klein, at en opløsning af social og kulturel identitet er et effektivt middel til at gøre mennesker rodløse og dermed manipulérbare.

Det er én af grundene til at balancen mellem tradition og fornyelse kræver stor omtanke, hvilket beslutningstagere bør være meget bevidste om!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php