Gågader og bilfrit torv

26. september 2019

 

Med den stigende velstand i 1960erne kom der flere biler på vejene og i byerne

 

AF RUDI RUSFORT KRAGH, cand.scient.soc – formand for By og Land-Sydfyn, siden 2001

 

Den øgede bilisme skabte behov for flere, større og mere direkte veje. Helt ind til bymidten. Tinghusgade blev etableret i efterkrigsårene, som en direkte indfaldsvej til Gerritsgade og midtbyen. Gerritsgade og Møllergade blev efterhånden meget befærdet gader med biltrafik. I midtbyen steg antallet af parkerede køretøjer langs kantstene. Pladsen var trang. Kampen for mere tilgængelighed til butikkerne stod mellem to positioner. At rive bygninger ned for at få endnu mere plads til veje ind til butikkerne. Eller etablere p-pladser rundt om midtbyen og dermed reducere antallet af biler i midtbyen. Foreningen valgte at arbejde for den sidste strategi.

For foreningen stod kampen for at få skabt en bymidte, som respekterede arkitektur, bymiljø og oplevelsesværdier i midtbyen. Derfor fremlagde foreningen allerede i efteråret 1969 et forslag om at få etableret gågader i midtbyen. Foreningen holdt offentlige møder, arrangerede byvandringer og gik i dialog med fx Handelsstandsforeningen om sagen. Efter få år kunne Handelsstandsforeningen godt se en pointe i dette. Den første gågade i Svendborg, Gerritsgade, blev åbnet i 1977. Senere blev også Kattesundet, Klosterstræde, Torvestræde og Møllergade omdannet til gågader.

”Gågaderne viste sig at være en succes. Foreningen gik der på skridtet videre, og foreslog i 1990 at de bilfri områder skulle udvides til også at omfatte Ramsherred og Torvet”.

Ideen om at gøre torvet bilfrit fik politisk gehør i arkitektkonkurrenceprogrammet ”Den Grønne Tråd” (2012). Torvet var planlagt bilfrit i vinderforslaget. Efter en del politisk tovtrækkeri er det nu endegyldigt besluttet at Torvet skal være bilfrit. Foreningens næste slag kommer nu til at handle om et bilfrit Ramsherred.

Det er vigtigt for foreningen, at midtbyen er en levende by, med liv mellem husene. Livet skabes af mennesker, der handler i butikkerne. Derfor skal bilerne placeres i gå-afstand udenfor bymidten. Fra P-pladsen til bymidten skal der laves spændende oplevelsesture.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php