Har vi glemt værdien af det stærke fællesskab?

30. september 2019


Download mitsvendborg.dk – MAGASIN, okt.2019

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Redaktør mitsvendborg.dk

 

Tirsdag aften er en særlig aften. Her mødes jeg med gutterne og spiller rock’n’roll i vores lokale rock-orkester. Det er også her vi løser verdenssituationen over en håndbajer, griner så tårerne triller og fortæller historier fra ’det virkelige liv’.

Tirsdag aften mødes vi i fællesskabet med musikken som vores samlingspunkt. Her er vi i godt selskab, kobler af for en stund og føler os som hele mennesker.
I virkeligheden kunne det være hvad som helst jeg lavede tirsdag aften. Jeg kunne spille fodbold, mødes i møntsamlerklubben eller gå til madlavning for finere mænd.

 

Siden den tidlige istid har vi mennesker evolutionært set brugt fællesskaber som en måde at overleve på. Allerede dengang vidste vi, at vi havde væsentligt bedre overlevelsesbetingelser i en klan, end vi havde alene. Vi jagede og nedlagde vores bytte i et fællesskab, holdt os varme ved fælles hjælp osv.

Dengang handlede det om at overleve, men sideløbende med vores overlevelse og gennem hele vores evolutionshistorie, har relationer været afgørende for vores evne til at overleve. Vi udviklede empati og sociale relationer, som blev nøglen til menneskets mest afgørende evner – og overlevelse.

Der er studier som viser, at social integration har større indvirkning på vores levetid end frisk luft og motion, fordi tætte relationer og det at indgå i et fællesskab har stor betydning for vores mentale sundhed.

Desværre har vores evolutionære udvikling også en bagside. De seneste kedelige statistikker viser, at vi danskere, og særligt de unge, er mere ensomme, stressede og depressive end nogensinde før. Det er ikke nok at have mange venner på Facebook, eller at blive tvunget ind i et fællesskab vi ikke kan identificere eller spejle os i. Den overfladiske relation giver ikke den samme effekt som den følelsesmæssige tilknytning.

Det kræver tid at investere i relationer og fællesskaber, og i dag har vi tilsyneladende så lidt tid, at vi ofte overvejer, om det er værd at investere i denne relation. I stedet sender vi blot et like ..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php