Kulturaksen på toppen af byen

9. oktober 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF ANNA PIA HOLMGAARD, LITTERATURHUS SVENDBORG

 

Der er meget snak om bydvikling, hvad der er godt og knap så godt i Svendborg – så den lader vi ligge i denne omgang. Og så alligevel…

I Svendborg er der en forståelse af at kulturen, den er inde i byen. Og ikke bare inde i Svendborg By – men nede i midten af byen. Der, hvor spillesteder og værtshuse er, nede omkring centrumpladsen. Det er ikke rigtigt, der er naturligvis masser af gode aktiviteter og kulturelle aftener, begivenheder og foreningsliv i hele kommunen.

Men når det kommer til akkurat Svendborg by, så vil jeg gerne slå et slag for at løfte blikket mod toppen af byen.

I lighed med den kreative legeplads og kulturspire-miljøet på Frederiksø, er der også en kulturakse oppe omkring Tinghuset, biblioteket, musikskole, museum, SAK og Byens Gårdbutik/ Litteraturhuset. Vi ligger igen lige over for kunstbryggeri og kunstnerfællesskabet Kunstværket i byens gamle kunstskole.

Hvis man tæller antal besøgende, medarbejdere og kunder disse steder, så er det måske retteligt her, at byens egentlige kulturcentrum er. Men giver det overhovedet mening og værdi at snakke om et kulturcentrum i en lille provinsby som Svendborg?

Måske ikke, for man kan jo cykle fra den ene ende til den anden på ti minutter (fem hvis man skynder sig). Omvendt. Det er efter min mening værd at gøre vandringen fra de hyggelige butiksgader og caféer og restauranter til kulturaksen mere synlig. Ligesom man har skabt kampagnen Meget mere Møllergade og Latinerkvarteret i Svendborg, så er det oplagt at opdyrke fortællingen om kulturaksen.

 

Skilte og flyers er en af måderne, men for os, der bor i området, er der helt klart også en pointe i at lave ting sammen. For nylig holdt litteraturhuset og gårdbutikken en dejlig kulturnat i fællesskab i haven bag Byens Gårdbutik. Det var samtidig premiereaften på fredagsbogbarer for unge. Nu fortsætter vi med også at bruge Tinghuset til fredagsbogbar i deres arbejdscafé.

Jeg mener at der er stort potentiale i at samarbejde om og flytte scenerne for kunst, erhverv og kultur. Det gør projekterne endnu mere spændende.

 

I litteraturhusets regi kunne man også forestille sig at bruge SAK Kunstbygning til oplæsninger, for rummene er særdeles smukke og ligger tæt op af litteraturhus og gårdbutik.

Og Kunstbryggeriets gård, –  hvorfor ikke en vinterdag med gløgg og gårdbutik, god øl og musik, lokale forfattere? Man kan forestille sig meget, også i partnerskab med museum, musikskole og bibliotek. Pointen er naturligvis, at hvor godtfolk er, kommer godtfolk til. Det gavner alle at fremhæve kvaliteter og samarbejde. Og når man selv er på kig i nye byer, er det jo en lettelse at føle, at man ramte plet i sin vandring og fik en fin og helstøbt oplevelse med hjem.

 

litteraturhus-svendborg.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php