Skæld ud giver sår på sjælen

10. oktober 2019

 

AF SUSANNE GREGERSEN, helheds-huset.dk

Skæld ud er et begreb vi alle kender og allligevel har svært ved at definerer.

Skæld ud kan være irettesættelse på en bebrejdende måde, med en attitude af magt. Ofte med nedværdigende udtalelser i en anklagende og hård tone og et ophidset kropssprog.
Det er oftest børn og unge der får skæld ud. Men nogle chefer og endda kolleger burger skæld ud på daglig basis, hvilket I den grad skaber dårlig trivsel.

Skæld ud er manipulerende og stopper naturlig nyserrighed og troen på at man er god nok.

Forskere er enige om at skæld ud giver sår på sjælen og fører til lavt selvværd – uanset om det er barn, ung, voksen (eller ældre!!). Skæld ud gør, at man mister tilliden til sig selv og ligeværet ryger.

.. og så lærer vi at skælde os selv ud!!

 

Jeg har altid sagt til min datter, at man ikke lærer noget af at få skæld ud – eller kan ændre menneskers indstilling, ved at skælde dem ud.
Alligevel har jeg skældt min datter ud. Ikke ofte, men mere end jeg ville ønske.

Selvom de fleste ikke ønsker at skælde ud, gør mange det af og til alligevel.
Når jeg bliver presset og føler mig afmægtig, har jeg lettere ved at skælde ud. Nogle tror det er nødvendigt for at opdrage og for at undgå at andre overskrider deres grænser. Det kan også være, vi har lært det hjemmefra og tror at det er den rigtige måde.

 

Men .. det er ikke den rigtige måde.

Når vi bliver bange og føler os truet, som vi gør når vi skældes ud, går vores hjerne i kamp-flugt position. Den gamle basale hjerne vil sikre at vi overlever. Enten forsvarer vi os – evt. ved at gå til modangreb. Eller vi vælger at trækker os. Vende det indad og bebrejde os selv. Der er også den mulighed at vi lukker ned og gør os følelsesløse, for at undgå smerte, hvilket ikke just er en ønskværdig tilstand, når vi ønsker at indgå i givende relationer.

Skæld ud gør os bange, og vi kan ikke lære noget når vi er bange. Jeg ved godt, at hvis det handler om unge eller voksne, så vil de fleste sige, at de ikke bliver bange, nærmere irriteret. Men vores urhjerne reagerer stadig som om der er fare på færde og vi bruger energi på at beskytte os.

I flere religioner fra Østen, bliver det set på som “at tabe ansigt”, hvis man skælder ud. Der har man melidenhed med den der skælder ud, fordi det er tydeligt at personen er ude af kontrol.

 

I stedet for at skælde ud bør vi øve os på at tale anerkendende til hinanden. Anerkendelse skaber selvværd og alt muligt andet positivt – det vil jeg komme ind på i en anden klumme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php