Det store regnskab

12. oktober 2019

 

AF ANNE HJORTENBERG

Når jeg spiser for mange kalorier, tager jeg på – det har jeg vidst i mange år. Når jeg bruger for mange penge i forhold til min løn, kan jeg sidst på måneden se et stort, rødt minus på kontoen. Men hvis jeg bruger for meget CO2, så aner jeg det ikke. Der er ingen bankdame, der ringer. Ingen bukser, der strammer for at indikerer, at nu har jeg brugt min kvote. Jeg går intetanende rundt og ved ikke, om jeg ligger højt eller lavt.

Generelt bruger vi danskere over evne, når det kommer til CO2. Som en del af projektet ”Klimafamilier på Sydfyn” har jeg lært, at en gennemsnitsdansker bruger 13000 kg CO2 om året. Ifølge Parisaftalen har Danmark sat sig et mål om, at vi hver især bør udlede 2500kg CO2 i år 2050. Så i runde tal, skal vi udlede under 1/5 af den mængde vi bruger nu.

Problemet er bare, at i vores hverdag, er der ikke er nogen måde at vide, hvor meget vi udleder. Man har måske en ide om, at man nogle måneder ligger i den tunge ende pga. transport og flyrejser, andre gange kan man føle sig hellig fordi, der har været meget vegetarmad på menuen.

Vi er nødt til at finde en måde at oplyse, hvad vores handlinger i form af transport, indkøb, forbrugsvaner udleder af CO2, så vi har en mulighed for at følge med i, hvor meget vi udleder. Hvis jeg fx ved at flyrejsen til Island koster 1000 kg på CO2 kontoen, så bør jeg skrue gevaldigt ned for oksekødskonsumeringen resten af året.

Kunne det fremgå af varedeklarationer, hvor stort et CO2aftryk forbrugsvarer sætter? Kunne man lave en liste, der rangerer fødevarer, lave et påkrævet grøn-gul-rød-piktogram, der udregner hele vugge til grav cyklussen, fritage CO2-neutrale ting og produktioner for moms?

Hvis de danske forbrugere skal kunne handle i forhold til en reduktion af CO2, skal de som minimum oplyses om omfanget af deres handlinger og forbrug.

Projektet ”Klimafamilier på Sydfyn” er et meget konkret tiltag for at synliggøre CO2 forbrug. Forhåbentlig kan det give inspiration til mange andre, der famler i blinde og ikke ved, hvordan det står til på CO2 -kontoen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php