Efterår med kastanjer og Beaujolais – og vin til jagtsæsonen

14. oktober 2019

(Foto: Colourbox)

 

Efteråret er et mekka af fantastiske smagsoplevelser. En af dem er sæsonen med ristede kastanjer, som jo næsten fordrer at man drikker en dejlig kødfuld Beaujolaisvin til.

 

AF THOMAS PEDERSEN, vinlandet.dk

 

Beaujolais var i mange år berygtet for deres nouveau-vine, som er helt unge og ofte ikke velproducerede vine, som skal drikkes helt unge. God Beaujolais-vin er kødfulde vin, som bedst nydes let afkølet i store slurke. Beaujolais ligger i det østlige Frankrig som den sydligste del af Bourgogne. I modsætning til resten af Bourgogne er hoveddruen i Beaujolais hedder Gamay. Derfor er vinene langt mere rustikke og mindre syrlige herfra. Noget af det fine ved Beaujolais-vin er at vinen er let, smager fyldigt og har lavt tannin-indhold (garvesyre). Derfor er det en perfekt vin til mange frokostretter, til lette middagsretter og ikke mindst til en af årstidens specialiteter; ristede kastanjer.
Beaujolais-vinene har fået ny anerkendelse igennem de seneste år, det samme med kvaliteten i en stor del af produktionen. Et vinområde, som absolut er værd at udforske. Værd at udforske er også vin fra de 10 Cru-kommuner hvor kvaliteten er specielt god og vinene er meget forskellige i karakter og personlighed. Moulin-á-Vent er kongen, som både er kraftfuld og rank, Fleurie er den smukke dronning, som på indsmigrende og charmerende facon er et dejligt bekendtskab. Prinsen må så være vinene fra byen Morgon, som både er rustikke og robuste. Men der er meget mere at gå på jagt efter i Beaujolais-distriktet.

En anden af årstidens specielle ting er den kommende jagtsæson, som jo også er startskuddet på simremad, dansk vintermad og fyldige kødretter. Det er samtidig en kærkommen mulighed for at drikke vin fra Rhône-dalen og Bordeaux. De kraftige og elegante vine fra Bordeaux har ofte svære vilkår i sommerhalvåret, hvor de mættende vine synes alt for påtrængende. Nu hvor de kraftige kødretter fylder mere på middagsbordet er Bordeaux-vin et glædeligt gensyn. Her skal man skelne imellem to af hovedområderne Saint-Émilion som byder på blide elegante vine lavet af Merlot-druen, og Médoc hvor det er de mere karakterfulde vine på Cabernet Sauvignon-druen som overtager.

Vin fra Rhône-dalen er iblandt danskernes favoritvine med god grund. Det er fyldige vine med stor fylde og afrundethed fra det sydlige Rhône, som er så utrolig populære. Vinene i området er oftest lavet af Grenache-druen. Vi kender distrikterne som Sablet, Vacqueyras, Gigondas og mange flere, med det mest berømte distrikt i området Châteauneuf-du-Pape som de fyldigste og mest kostbare af områdets vine. Længere mod nord laver man især vin af Syrah-druen, som giver kraftige, mørke og syrerige vine med meget struktur.

” Hvis du er usikker på vinvalget til jagtmiddagen, er vin fra det sydlige Rhône altid et sikkert valg! ”

 

Sådan laver du ristede kastanjer
4-5 pers.
Du skal bruge ca. 500g Spisekastanjer. Skær et kryds i toppen af hver kastanje. Sæt dem på række på et tykt lag groft salt i et ovnfast fad. Bag dem ved 200 grader i 35-40 min. Servér med koldt smør og evt. salt til at dyppe i. Drik f.eks. en rigtig god Beaujolais-vin til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php